...
książka kucharska nie tylko dla osób na diecie roślinnej
-
Naleśniki to przykład potrawy proponowanej w tej książce w ramach diety roślinnej. A przecież mogą ją jadać nie tylko osoby na diecie roślinnej. Na niewielu stronach tej książki Autorka wyjaśnia wiele ważnych zagadnień dotyczących proponowanej przez nią diety roślinnej. Nazwy niektórych przepisów kulinarnych z książki Pani LeAnne Campbell.
Witam,
Jesienny
stos naleśników z
pieczonymi jabłkami, orzeszkami pekan i cynamonem polane syropem
klonowym.
Autumn
pancake stack with baked apples, pecans and cinnamon topped with
maple syrup, close up. Autor: Jenifoto
. Fotolia.com
Czyż
tak przyprawione naleśniki nie wyglądają apetycznie? Ja niestety
nie mam szans ich tak smacznie przyrządzić. Dlaczego? Bo zwykle
świeżo usmażone naleśniki zjadam zaraz po zdjęciu z patelni.
Niedawno w podobny sposób zjadałem świeżo usmażone placuszki z
jabłkami z ciasta naleśnikowego.
(Oczywiście
w swojej książce Pani LeAnne Campbell proponuje dwa inne przepisy
dotyczące przyrządzania naleśników:"Naleśniki z owocami"
i "Naleśniki ze szparagami".)
-
Na wstępie chcę od razu wyjaśnić, że przepisy kulinarne zawarte w książce Pani LeAnne Campbell mogą także wspaniale urozmaicić jadłospis osób niebędących na diecie roślinnej.
-
Książka kucharska Pani LeAnne Campbell: "Nowoczesne zasady odżywiania w praktyce" to około 120 przepisów kulinarnych na dania roślinne, około 80 barwnych zdjęć potraw przyrządzonych w oparciu o wspomniane przepisy kulinarne, oraz tylko 36 stron wyjaśnień dotyczących proponowanej przez Autorkę diety roślinnej.
-
W wspomnianych wyjaśnieniach Autorka:
-
podpowiada jak planować posiłki, aby oszczędzać energię, czas i pieniądze;1/
-
Podpowiada jak prawidłowo przechowywać żywność;2/
-
Podpowiada jak prawidłowo przetwarzać żywność, aby nie traciła wartościowych. składników odżywczych pod wpływem zbyt wysokiej temperatury, oraz kontaktu z powietrzem, światłem i wodą;3/
-
Zachęca do ograniczenia tłuszczu, soli i cukru. (Autorka w swojej kuchni nie wykorzystuje olejów.)4/
-
Autorka podpowiada, czym można zastąpić mięso, drób i ryby, mleko, białą mąkę, jajka, tłuszcze, substancje słodzące, sól.5/
(Dzięki przedstawionym przez Autorkę w książce zamiennikom po przejściu na dietę roślinną nie trzeba rezygnować ulubionych tradycyjnych dań.)- Autorka
wyjaśnia też sprawę zdrowia dzieci na diecie roślinnej: Na
diecie roślinnej Autorka książki wychowała dwóch obecnie
pełnoletnich synów.
-
-
Objaśnienia:1/ Na podstawie informacji ze stron 24/26 książki Pani LeAnne Campbell:
"Nowoczesne zasady odżywiania w praktyce".
Przedstawiam
Państwu: Oto książka kucharska Pani LeAnne Campbell:
„Nowoczesne zasady odżywiania w praktyce”.
Podtytuł: „120 przepisów na dania roślinne”. Książkę
wydało w 2015 roku Wydawnictwo: „Galaktyka”.
Poniżej
przedstawiam Państwu spis rozdziałów tej książki, a przede
wszystkim zawartych nazw zawartych w nich niektórych przepisów
kulinarnych:
„Przedmowa”;
„Wstęp”
{„Moja droga do diety roślinnej”;
„Wychowanie
dzieci na diecie roślinnej”;
„Ogród natury: różnorodność
produktów roślinnych”;
„Czerpanie z ogrodu natury:
przygotowanie smacznych posiłków” [„Planowanie”; „Jak
zachować wartość odżywczą? Właściwe przechowywanie i
przetwarzanie żywności („Czy wiesz, że?) Mniej tłuszczu,
cukru i soli”; „Mniej tłuszczu”; „Mniej cukru”; „Mniej
soli”];
„”Jak przejść na dietę roślinną” [„Żywność
przetworzona i produkty odzwierzęce”; „A co w zamian? Roślinne
wersje tradycyjnych przepisów”: ”Mięso, drób i ryby”;
„Mleko”;”Mąka pełnoziarnista”;”Zamienniki jajek”;
„Tłuszcze i oleje w daniach głównych i sałatkach” ;
„Tłuszcze i oleje w słodkich wypiekach”; „Substancje
słodzące”: „Sól”.]; „Kuchenny niezbędnik”; „Jak
zacząć?”];
„Chleby
i babeczki” :(Substancje słodzące i produkty
pełnoziarniste); [„Babeczki bananowe”; „Cytrynowe babeczki z
jeżynami” („Zdrowy świat”); „Najprostsze babeczki
dyniowe”; „Kukurydziany chlebek fiesta”; „Cytrynowe babeczki
z makiem”; „Błyskawiczny chlebek jabłkowy”; „Wyborny chleb
ziołowy”;(...)];
„Dania
śniadaniowe” [„Ciasto jagodowe (doskonałe do kawy”);
„Śniadaniowa sałatka ziemniaczana”; „Tosty francuskie”;
„Naleśniki z owocami” („Zielone światło dla węglowodanów
- tych właściwych”); „Koktajle owocowe”; „Owsianka jak u
mamy”; „Placuszki bananowe”; „Muesli”; „Granola”;
(...)];
„Przystawki
i sałatki” [ „Sałatka brokułowa” („Witamina C w
brokule”); (...); „Fasolka ála ceviche”; „Colesław”:
„Sałatka z kaszą kuskus”; „Dip ogórkowy z koperkiem”;
„Sałatka aztecka”; („Zdrowe strączkowe”); (...)
„Majonez”; „Sałatka meksykańska”; „Pieczone samosy”;
„Sałatka makaronowa z sezamem”; „Sałatka nowomeksykańska”];
„Zupy
i gulasze”; [„Zupa aztecka”; ”Gęsta zupa kukurydziana z
mlekiem kokosowym”; „Gulasz dominikański”; „Kapuśniak
niemiecki”; „Gulasz warzywny”; „Zupa z soczewicy”;
(„Więcej błonnika”) ;„Błyskawiczna zupa strączkowa”];
„Kanapki”
[„Superkanapki”; „Pyszne kanapki z pastą (bez) jajeczną);
„Burgery cieciorkowo-szpinakowe”; „Burrito z owocami i
granolą”; „Burrito z humumsem”; „Kanapki z pastą (bez)
rybną”; „Kanapki z kulkami z orzechów”; (...)];
„Dania
główne” [„Gulasz afrykański”; „Naleśniki ze
szparagami”; (...) „Chili z makaronem”; „Fettuccine z
brokułami i sosem z nerkowców”; „Gulasz z kukurydzą i
miechunką pomidorową”; „Gulasz szpinakowy z soczewicą”;
„Tarta z porami”; („Kolorowe przeciwutleniacze”); „Makaron
zapiekany z dynią”; „Makaron z sosem marinara”; „Ciecierzyca
garam masala”; „Polenta zapiekana z ryżem i fasolą”; „Kluski
z warzywami i aromatycznym sosem orzechowym”; „Gnochi dyniowe z
włoskim sosem warzywnym”; (...) „Lasagne”; „Kluski z
gulaszem warzywnym”; „Paszteciki z cukinii”];
„Przekąski”
[„Kukurydza z papryka i bazylią”; „Buraczki z zieleniną”;
„Karaibskie moros”; „Aromatyczna pieczeń z marchewki”;
„Fasolka szparagowa z kolendrą”; (...) „Duszone pomidory”;
(„Profilaktyka raka piersi”); „Gulasz ziemniaczany z
jarmużem”; „Faszerowane ziemniaki z sosem salsa”; „Pikantny
gulasz z fasoli i kukurydzy”];
„Desery”
[„Daktylowa tarta ze świeżymi owocami”; „Jabłecznik
piernikowy”; „Sernik na orzechowym spodzie”; „Tarta
bananowo-czekoladowa”; „Deser kokosowy z mango”; „Tarta
truskawkowa”; Lodowy krem bananowy z sosem czekoladowym”;
„Deser owocowy”; „Orzechowy spód do tarty”;(...)];
„Indeks”; „O Autorce”
/Ciąg
dalszy w przyszłym tygodniu/
2/
Na podstawie stron 26/27 książki Pani LeAnne Campbell.
3/
Na podstawie stron 26/27 książki Pani LeAnne Campbell.
4/
Na podstawie stron 28/29 książki Pani LeAnne Campbell.
5/
Autorka pisze o tym na stronach 30/34 swojej książki.
Pozdrawiam:
Ryszard
Roszkowski
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz