niedziela, 30 października 2016

"Nowoczesne zasady odżywiania w praktyce",to...


... książka kucharska nie tylko dla osób na diecie roślinnej

    Witam,
  1. Naleśniki to przykład potrawy proponowanej w tej książce w ramach diety roślinnej. A przecież mogą ją jadać nie tylko osoby na diecie roślinnej. Na niewielu stronach tej książki Autorka wyjaśnia wiele ważnych zagadnień dotyczących proponowanej przez nią diety roślinnej. Nazwy niektórych przepisów kulinarnych z książki Pani LeAnne Campbell.


    Jesienny stos naleśników z pieczonymi jabłkami, orzeszkami pekan i cynamonem polane syropem klonowym. Autumn pancake stack with baked apples, pecans and cinnamon topped with maple syrup, close up. Autor: Jenifoto . Fotolia.com
Czyż tak przyprawione naleśniki nie wyglądają apetycznie? Ja niestety nie mam szans ich tak smacznie przyrządzić. Dlaczego? Bo zwykle świeżo usmażone naleśniki zjadam zaraz po zdjęciu z patelni. Niedawno w podobny sposób zjadałem świeżo usmażone placuszki z jabłkami z ciasta naleśnikowego.
(Oczywiście w swojej książce Pani LeAnne Campbell proponuje dwa inne przepisy dotyczące przyrządzania naleśników:"Naleśniki z owocami" i "Naleśniki ze szparagami".)



    1. Na wstępie chcę od razu wyjaśnić, że przepisy kulinarne zawarte w książce Pani LeAnne Campbell mogą także wspaniale urozmaicić jadłospis osób niebędących na diecie roślinnej.

    2. Książka kucharska Pani LeAnne Campbell: "Nowoczesne zasady odżywiania w praktyce" to około 120 przepisów kulinarnych na dania roślinne, około 80 barwnych zdjęć potraw przyrządzonych w oparciu o wspomniane przepisy kulinarne, oraz tylko 36 stron wyjaśnień dotyczących proponowanej przez Autorkę diety roślinnej.

    3. W wspomnianych wyjaśnieniach Autorka:

      1. podpowiada jak planować posiłki, aby oszczędzać energię, czas i pieniądze;1/

      2. Podpowiada jak prawidłowo przechowywać żywność;2/

      3. Podpowiada jak prawidłowo przetwarzać żywność, aby nie traciła wartościowych. składników odżywczych pod wpływem zbyt wysokiej temperatury, oraz kontaktu z powietrzem, światłem i wodą;3/

      4. Zachęca do ograniczenia tłuszczu, soli i cukru. (Autorka w swojej kuchni nie wykorzystuje olejów.)4/

      5. Autorka podpowiada, czym można zastąpić mięso, drób i ryby, mleko, białą mąkę, jajka, tłuszcze, substancje słodzące, sól.5/
      (Dzięki przedstawionym przez Autorkę w książce zamiennikom po przejściu na dietę roślinną nie trzeba rezygnować ulubionych tradycyjnych dań.)

      1. Autorka wyjaśnia też sprawę zdrowia dzieci na diecie roślinnej: Na diecie roślinnej Autorka książki wychowała dwóch obecnie pełnoletnich synów.


    Przedstawiam Państwu: Oto książka kucharska Pani LeAnne Campbell: „Nowoczesne zasady odżywiania w praktyce”. Podtytuł: „120 przepisów na dania roślinne”. Książkę wydało w 2015 roku Wydawnictwo: „Galaktyka”.

    Poniżej przedstawiam Państwu spis rozdziałów tej książki, a przede wszystkim zawartych nazw zawartych w nich niektórych przepisów kulinarnych:

    Przedmowa”; „Wstęp” 

    {„Moja droga do diety roślinnej”

    „Wychowanie dzieci na diecie roślinnej”; 
    „Ogród natury: różnorodność produktów roślinnych”

    „Czerpanie z ogrodu natury: przygotowanie smacznych posiłków” [„Planowanie”; „Jak zachować wartość odżywczą? Właściwe przechowywanie i przetwarzanie żywności („Czy wiesz, że?) Mniej tłuszczu, cukru i soli”; „Mniej tłuszczu”; „Mniej cukru”; „Mniej soli”];  
    „”Jak przejść na dietę roślinną” [„Żywność przetworzona i produkty odzwierzęce”; „A co w zamian? Roślinne wersje tradycyjnych przepisów”: ”Mięso, drób i ryby”; „Mleko”;”Mąka pełnoziarnista”;”Zamienniki jajek”; „Tłuszcze i oleje w daniach głównych i sałatkach” ; „Tłuszcze i oleje w słodkich wypiekach”; „Substancje słodzące”: „Sól”.]; „Kuchenny niezbędnik”; „Jak zacząć?”];

    Chleby i babeczki” :(Substancje słodzące i produkty pełnoziarniste); [„Babeczki bananowe”; „Cytrynowe babeczki z jeżynami” („Zdrowy świat”); „Najprostsze babeczki dyniowe”; „Kukurydziany chlebek fiesta”; „Cytrynowe babeczki z makiem”; „Błyskawiczny chlebek jabłkowy”; „Wyborny chleb ziołowy”;(...)];

    Dania śniadaniowe” [„Ciasto jagodowe (doskonałe do kawy”); „Śniadaniowa sałatka ziemniaczana”; „Tosty francuskie”; „Naleśniki z owocami” („Zielone światło dla węglowodanów - tych właściwych”); „Koktajle owocowe”; „Owsianka jak u mamy”; „Placuszki bananowe”; „Muesli”; „Granola”; (...)];
    Przystawki i sałatki” [ „Sałatka brokułowa” („Witamina C w brokule”); (...); „Fasolka ála ceviche”; „Colesław”: „Sałatka z kaszą kuskus”; „Dip ogórkowy z koperkiem”; „Sałatka aztecka”; („Zdrowe strączkowe”); (...) „Majonez”; „Sałatka meksykańska”; „Pieczone samosy”; „Sałatka makaronowa z sezamem”; „Sałatka nowomeksykańska”]; 
     
    Zupy i gulasze”; [„Zupa aztecka”; ”Gęsta zupa kukurydziana z mlekiem kokosowym”; „Gulasz dominikański”; „Kapuśniak niemiecki”; „Gulasz warzywny”; „Zupa z soczewicy”; („Więcej błonnika”) ;„Błyskawiczna zupa strączkowa”]; 
     
    Kanapki” [„Superkanapki”; „Pyszne kanapki z pastą (bez) jajeczną); „Burgery cieciorkowo-szpinakowe”; „Burrito z owocami i granolą”; „Burrito z humumsem”; „Kanapki z pastą (bez) rybną”; „Kanapki z kulkami z orzechów”; (...)]; 
     
    Dania główne” [„Gulasz afrykański”; „Naleśniki ze szparagami”; (...) „Chili z makaronem”; „Fettuccine z brokułami i sosem z nerkowców”; „Gulasz z kukurydzą i miechunką pomidorową”; „Gulasz szpinakowy z soczewicą”; „Tarta z porami”; („Kolorowe przeciwutleniacze”); „Makaron zapiekany z dynią”; „Makaron z sosem marinara”; „Ciecierzyca garam masala”; „Polenta zapiekana z ryżem i fasolą”; „Kluski z warzywami i aromatycznym sosem orzechowym”; „Gnochi dyniowe z włoskim sosem warzywnym”; (...) „Lasagne”; „Kluski z gulaszem warzywnym”; „Paszteciki z cukinii”]; 
     
    Przekąski” [„Kukurydza z papryka i bazylią”; „Buraczki z zieleniną”; „Karaibskie moros”; „Aromatyczna pieczeń z marchewki”; „Fasolka szparagowa z kolendrą”; (...) „Duszone pomidory”; („Profilaktyka raka piersi”); „Gulasz ziemniaczany z jarmużem”; „Faszerowane ziemniaki z sosem salsa”; „Pikantny gulasz z fasoli i kukurydzy”];

      Desery” [„Daktylowa tarta ze świeżymi owocami”; „Jabłecznik piernikowy”; „Sernik na orzechowym spodzie”; „Tarta bananowo-czekoladowa”; „Deser kokosowy z mango”; „Tarta truskawkowa”; Lodowy krem bananowy z sosem czekoladowym”; „Deser owocowy”; „Orzechowy spód do tarty”;(...)]; 
       „Indeks”; „O Autorce”


      /Ciąg dalszy w przyszłym tygodniu/
  1. Objaśnienia:
    1/ Na podstawie informacji ze stron 24/26 książki Pani LeAnne Campbell:

    "Nowoczesne zasady odżywiania w praktyce".

2/ Na podstawie stron 26/27 książki Pani LeAnne Campbell.
3/ Na podstawie stron 26/27 książki Pani LeAnne Campbell.
4/ Na podstawie stron 28/29 książki Pani LeAnne Campbell.
5/ Autorka pisze o tym na stronach 30/34 swojej książki.
    Pozdrawiam:
    Ryszard Roszkowski

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz