poniedziałek, 17 października 2016

IV*/ Święta okolicznościowe, to też okazja do ucztowania

Witam,

 1.  Nowe okolicznościowe sposoby  ucztowania: fondue; raclette; beforki, afterki; garden party. Stare tradycyjne sposoby ucztowania. Ucztowanie z przyjaciółmi. Książka kucharska: "Biesiadowanie po polsku".



Obiad fondue z przyjaciółmi w pięknym miejscu . A fondue dinner with friend on a beautiful place.  Autor: pololia  Fotolia.com
Fondue jest to nazwa przyjęcia  przyjaciół, którzy  w trakcie miłej pogawędki spożywają jakieś oryginalną  potrawę.
„Fondue to nazwa potrawy wzięta od francuskiego słowa fondre -  „topić, roztapiać...” się...” /Cytat ze strony 225 książka kucharska: "Biesiadowanie po polsku"./ Fondue nazywa się także narodową potrawę szwajcarską.  Początkowo ta potrawa była sporządzana przez Górali szwajcarskich przede wszystkim z sera. W tej książce kucharskiej na stronach  226 i 227 znajdziecie Państwo 4 przepisy kulinarne na sporządzenie różnych wersji fondue.



 1.1. Chętnie ucztujemy także w czasie różnych świąt okolicznościowych. Jednym z nich jest wspomniane wyżej fondue.

 1.2. Można też sporządzić smaczny posiłek raclette, czyli  posiłek rodem ze Szwajcarii przy pomocy specjalnych urządzenia racletton (elektrycznych) z ogrzewanym blatem i zestawu patelenek. Potrawę te przyrządza się  przede wszystkim z sera, ale nie tylko.

 1.3. Są jeszcze  młodzieżowe beforki i afteki.

Beforki to wspólne  zjedzenie  jakiego smacznego dania przed pójściem na przykład do kina, na dyskotekę lub na dłuższe zakupy.

 1.4. "Afterki (...) to lekki, ale  posilny poczęstunek po męczącej wyprawie do miasta."1/

 1.5. Można też urządzić garden party, czyli wcześniej przygotować wspólną kolację w ogrodzie.


 1.6. Jest jeszcze bardzo tradycyjne ucztowanie na przykład z okazji polowania, święta piwa, święta wina , grzybobrania, miodobrania, z okazji wykopków ziemniaków. Podobnie mogą być także organizowane uczty w  czasie wieczorów filmowych, wieczorów  z kartami lub szachami.

 1.7. Mogą być także przyjęcia z przyjaciółmi na przykład wspólnego gotowania, wspólne grillowanie lub majówka, czyli wypad za miasto z suchym prowiantem.


Oto książka kucharska: „Biesiadowanie po polsku”. (448 stron!) Książka ta ma podtytuł: „1000 pomysłów” na udane przyjęcie”. Książkę w 2015 roku wydały „Wydawnictwa Videograf” SA.z Katowic-Chorzowa. Ta książka jest  pracą zbiorową Państwa: Piotra Adamczewskiego; Weroniki Łęckiej; Adama K. Podgórskiego; Barbary Podgórskiej; Marka Podgórskiego Elżbiety Spadzińskiej-Żak.

Poniżej przedstawiam Państwu spis   rozdziałów2/  IV części tej niezwykłej książki, oraz zawartych w tej części nazw niektórych potraw(bo wszystkich przepisów kulinarnych w tej części książki jest  ich około 200)

 „Spotkania okolicznościowe”
{ „Babski comber” [„Comber barani”; „Udziec wieprzowy pieczony z cząbrem”;  (...)  „Miodula”; „Drink „Błękitny księżyc”];

„Beforki i Afterki” [„Krem z rokpolu”; „Bryndza po liptopsku”; „Wyśmienity smalec domowy”; „Kanapeczki krakersowe”;  (...)];

„Fondue” [ „Fondue sabaudzkie”; „Fondue serowe alpejskie”;(...); „Fondue czekoladowe”];

”Raclette, czyli z patelenką w dłoni” [„Raclette tradycyjne”;  (…); „Raclette rybne”; „Raclette z sera camembert”; „Sos koperkowo-chrzanowy”];

 „Garden Party” [„Leczo węgierskie”; „Frykadelki drobiowe z rusztu”; „Pstrągi pieczone w folii aluminiowej”;  (...)];

 „Gotujemy z przyjaciółmi” [„Racuchy drożdżowe z owocami”; (...) „Bliny tomaszowskie Janiny”; „Placek ziemniaczany „po naszemu””; „Pomidory faszerowane”];

 „Grillowanie” [ „Kiełbasa piwosza”; „Karczek grillowany w marynacie piwno-miodowej”; „Boczek grillowany w musztardzie ziołowej”; (...)” ];

„Grzybobranie” [„Ziemniaki pieczone faszerowane grzybami”; „Pikantna sałatka z grzybów”; „Omlet z grzybami i oregano”; (...)];

 „”Herbatka” nie tylko dla pań” [ (...) „Mrożona herbata z mlekiem i koniakiem”; „Napój herbaciany w pomarańczach”; „Herbata mnichów”; „Herbata radży”];

 „Hubertus, czyli polowanie i myśliwska uczta” [„Fondue „Święty Hubert”; „Pieczeń z sarniny „Saint Hubert”; „Sarni udziec świętego Huberta”; „Zupa-krem z borowików świętego Huberta”;(...)  „Dereniówka”];

"Jadą, jada Goście, czyli wizyta krewniaków”
[„Zupa selerowa z pulpetami”;  (...) ”Migdałowiec z jabłkami”; „Deser bogów”; „Kruszon z selerem naciowym”];

Majówka, czyli z przyjaciółmi za miasto” [„Sałatka z kurczaka z cykorią”; „Sałatka ziemniaczana”; „Schab pieczony na zimno”;  (...)];

„Miłosne tête à tête” [„Selerowa zupa zakochanych”; „”Pora Amora””; „Kurczak z seksapilem”; „Sałatka miłosna po grecku”; (...) „Cafe d'amour”I; „Cafe d'amourII”];

Miodobranie” {„Krambambula”; „Zupa duńska piwno-miodowa”; „Filety z kurczaka duszone w miodzie pitnym”;(...) „Miodowe ciasteczka”];

 „Oblewanie matury, dyplomu, awansu" [(...) „Galaretka owocowa z z bananami”; „Ciasto czekoladowe”; „Deser orzechowy”; „Kruszon brzoskwiniowy”];

„Parapetówa” [„Spaghetti à la pizza”; „Prażynki krewetkowe z orzechami włoskimi”; „Zapiekanki truffade”; (...) ];

„Poczęstunek w pracy” [„Paluszki kruche z serem szwajcarskim”; „Pasta z wędzonej ryby”; (...) „Pleśniak” (..)];

„Pożegnanie wakacji, czyli wspomnienia z podróży” [”Pieczonka lub prażonka”; „Sałatka z sera i warzyw”;  (...) „Koktajl miętowy”; „Musaka”];

„Smutny obowiązek, czyli gościmy szefa”  „Zupa z giczy cielęcej po wietnamsku”; „Polędwica z grejpfrutami”; (..)];

„Święto Piwa i kuchnia piwosza” [„Pikantna zupa piwna”; „Bitki z indyka duszone w piwie”; „Pieczarki lub prawdziwki duszone w piwie”; (...) ];

"Święto Wina, czyli in vino veritas" [„Zupa winna”; „Kurczak duszony w białym winie z czosnkiem”; „Gruszki w winnym sosie z bitą śmietaną”; (..);

„Uczta wegetariańska” [”(..); „Pilaw warzywny”; „Ziemniaki po nelsońsku”; „Pasztet warzywny” „Kotlety kamedułów”; „Zapiekanka jarska”;(..)];

„Wieczory filmowe, Wieczory z kartami, z szachami itd. [”Tort kanapkowy”;„Kiełbaski ziemniaczano-serowe z kminkiem” ;”Obwarzanki do piwa”; „Piwoszki słodkie” Piwoszki pikantne”; „ (..)];

„W męskim gronie” [„Pikantne bułeczki piwno-winne”; „Żeberka duszone w kapuście”; „Boczek niebiański”; „ (..)];

„Zapraszam„Wykopki, czyli Święto Ziemniaka” [(..) „Copa”; „Pączki ziemniaczane”; (..) „Ziołowe racuchy ziemniaczane z bazylią”];

„Zapraszamy na małą czarną”  [„Naleśniki kawowe”; (..) „Ciasteczka niepieczone do kawy”; „Koktajl kawowy”; „Kawa „Szatan”; (..)];

„Dodatek Specjalny, czyli koktajle alkoholowe na różne okazje” (Autorzy określają w tekście do jakich rodzajów alkoholi jakie stosuje się kieliszki. Autorzy podają też przepisy dotyczące przyrządzania prawie 100 drinków z różnymi alkoholami.)
                     


/Ciąg dalszy w przyszłym tygodniu/
 2. Objaśnienia:
1/  Cytat ze strony 223 książki: "Biesiadowanie po polsku"
    2/ W Książce całe nazwy świąt są pisane dużymi     literami. Ponieważ w internecie nie są mile widziane     wszelkie teksty pisane dużymi literami, pozostawiłem     duże tylko pierwsze litery nazwy danego święta w     danym tytule rozdziału.
Pozdrawiam:
Ryszard Roszkowski

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz