1. Książka kucharska: "Biesiadowanie po polsku". Halloween - najbliższe święto. Proponowane w książce nazwy potraw na to święto. Nazwy niektórych potraw proponowanych na święta doroczne (tradycyjne).
Wzory Halloweenowej dyni. Halloween pumpkins pattern. Autor: Stolenpencil. Fotolia.com
Z dorocznych świąt wspomnianych przez Autorów w książce kucharskiej: „Biesiadowanie po polsku” najbliższym jest Halloween. A oto nazwy potraw jakie na to święto proponują Autorzy tej książki: „Szatańska zupa czosnkowa”; „Skrzydełka Lucyperka”; „Jaja Lucypera”; „Kurczak w smole piekielnej”; „Ogień piekielny”; „Pierogi z piekła rodem”; „Spaghetti po diabelsku”; „Diabelskie migdały”; „Kawa „Szatan""; „Koktajl „Zombie””.
1.1. Dopiero przeglądajac książkę kucharską: "Biesiadowanie po polsku" z zaskoczeniem stwierdziłem jak różnorodne mamy doroczne święta. Do każdego z tych świąt Autorzy książki proponują odpowiednie przepisy kulinarne na rózne potrawy. Wśród tych przepisów są także przepisy kulinarne z innch krajów: Chin; Słowacji, Anglii czy Francji.
1.2. Łącznie W tej części książki Autorzy proponują Państwu przepisy kulinarne na prawie 300 różnorodnych potraw.
1.3. Każdy przepis kulinarny składa się z wykazu składników potrzebnych do przyrządzenia danej potrawy i samego opisu jak tę potrawę przyrządzać.
1.4. Moim zdaniem ta książka kucharska nie zastąpi Kuchni Polskiej, ale dobrze będzie, jeśli ją uzupełni o nowe przepisy kulinarne smacznych potraw.
1.5. Wiele z potraw , których przepisy kulinarne są w tej książce proponowane sam bym chętnie zjadł. Niestety nie mam takiej wprawy w przyrządzaniu tych potraw. Często brak mi też niektórych urządzeń (na przykład: do gotowania na parze, blender) do przyrządzania okreslonych potraw. Nie mam też kogoś kto by mi takie potrawy przyrządził.
Jest to strona tytułowa książki kucharskiej: „Biesiadowanie po polsku”. (448 stron!) Jej podtytuł: „1000 pomysłów” na udane przyjęcie”. Książkę w 2015 roku wydały „Wydawnictwa Videograf” SA.z Katowic-Chorzowa. Książka ta jest pracą zbiorową Państwa: Piotra Adamczewskiego; Weroniki Łęckiej; Adama K. Podgórskiego; Barbary Podgórskiej; Marka Podgórskiego Elżbiety Spadzińskiej-Żak.
Przedstawiam Państwu spis treści rozdziałów II części tej niezwykłej książki oraz zawartych w tej części nazw niektórych potraw(bo wszystkich przepisów kulinarnych w tej części książki jest prawie 300):
„Kalendarz towarzyski czyli propozycje menu na każdą okazję” {Święta tradycyjne”:
„Święto Trzech Króli1/, czyli szczodry wieczór i szczodry dzień”[„Szczodraki z mięsem”; „Knysze” „Zupa z borowików z tartym ciastem”; (...); „Ciasto migdałowe na Trzech Króli”; „Placek Trzech Króli”; „Orszada”];
„Dzień Babci i Dzień Dziadka”1/ [„Zupa meksykańska”; „Ryba duszona z porami i gorczycą” (...); „Czekolada na gorąco”; „Migdały w polewie cynamonowej”; „Likier ananasowo-morelowy”];
„Walentynki”[„Miłosna zupa z lubczyku”; (...); „Ciasto świętego Walentego”; „Delicje świętego Walentego”; „Serca świętego Walentego”; „Namiętny pocałunek. Koktajl alkoholowy”};
„Dzień Kobiet1/, czyli „dziyń wesołego chopa” [(...); (...) „Kotleciki mielone z cacykami'; „Cacyki” „Tort cappuccino”; „Trufle koniakowe” „Kawa po jamajsku”];
„Tłusty Czwartek, czyli słodki i tłusty stół w zapusty” [„Pączki”; „Zapustne pierożki z powidłami”; „Chrust piwny”; „Oponki twarogowe”; (...); „Czekoladówka”];
”Ostatki, Kuse Dni, Zapusty, Mięsopusty”[„Bigos staropolski”; „Solanka” „Flaki po włosku”; (...); „Roladki z kapustą”; (...); „Strucla bakaliowa”; „Likier porterowy”];
„Śledź, Śledzik, Śledziówka, czyli pean na cześć śledzia”[ „”Śledziówa””; Śledzie korzenne w oliwie”; (...); „Tatar z łososia z ziemniakami”; „Gołąbki z pangi gotowane na parze”];
„Wielkanoc, czyli śniadanie z obiadem za jednym zasiadaniem” [(...); „Pieczony prosiak wielkanocny”; „Farsze do pieczonego prosięcia”( trzy rodzaje); „Żur staropolski”; (...); „Pasztet wielkanocny”; (...); „Sos tatarki z gotowanych żółtek”; (...); „Sos chrzanowy”; Ćwikła”; „Mazurek kajmakowy”; „Babka z suszonymi owocami”; „Pascha morelowa”; „Ciasto wielkanocne z bitą śmietaną”; „Drożdżowa baba wielkanocna”; „Pascha wielkanocna I”; (...)];
„Topienie marzanny, Święto Wiosny, Dzień Wagarowicza i Prima Aprilis” [„Pejzanka z łazankami”; „Zapiekanka makaronowa”; „Kokosanki nadziewane; „Racuchy jabłeczno-bakaliowe”];
„3 Maja”[ (...)”; „Potrawka z cielęciny”; „Kurczęta pieczone w sosie pietruszkowym”; „Wątróbka gęsia duszona po żydowsku”; „Kotlety schabowe zapiekane z porami pod serem”; „Surówka z kapusty pekińskiej”; „Kokosanki”] ;
„Zielone Świątki , czyli święto życia” [„Zupa szczawiowa. Szczawiówka”; „Sałatka ziemniaczana z wiosennymi ziołami”; „Omlet z liśćmi mniszka”; „Ciasto gruszkowe z tatarakiem];
„Święto Pracy” [(...); „Gulasz z serc drobiowych z pieczarkami”; „Tarty jabłeczne flambirowane”; „Potrawka z mielonej wieprzowiny i warzyw”; „Szaszłyki „Diabolo”]; „
„Dzień Matki” [„Barszcz ukraiński; „Schab po chińsku duszony z bananami”; (...); ; „Lody domowe cytrusowe” ; „Torcik z wiśniami i czekoladą”; „Mus królewski”; „Nalewka z kwiatów czarnego bzu”; „Bowl „Wassail Bowl””];
„Dzień Dziecka, czyli przyjęcie dla małych łasuchów”[„Pałeczki z kurczaka pieczone w marynacie”; „Naleśniki z jagodami albo poziomkami”; „Oponki drożdżowe z jabłkami”;(...); „Pomidorowe żaglóweczki”; „Pasztetowe jeżyki”; „Zielone misie-ptysie”; „Muchomorki z jaj i pomidorów”; „Wąż bagietkowy”; (...) ];
„Boże Ciało” [„Rosół z kury z lubczykiem”; „Kotlety pożarskie z kurczaka flambirowane”; „Kaczka duszona z nasturcją”; „Indyk duszony w piwie”; „Ozór wołowy duszony szarym sosie”; (...)];
„Dzień Ojca” [(...); „Schab pieczony z szałwią i miętą”; „Pierś gęsia pieczona z pomarańczami”; „Szaszłyki wołowe z miętą”; „Pucharki owocowo-śmietanowe”];
„Noc Świętojańska, czyli powitanie lata” [„Pikantna zupa warzywna”; „Śląskie kreple do piwa”; „Kurczak duszony” ;(...); „Ratatuja”; „Warzonka beskidzka”};
„Wszystkich Świętych i Zaduszki, czyli rodzinny zjazd na cmentarze” [(….); „Filety z indyka w panierce marchwiowej”; „Bogracz węgierski”; „Galareta z nóżek wieprzowych i cielęciny”; „Piwo grzane korzenne z żółtkami”];
„Halloween – najstraszniejsze święto”[„Szatańska zupa czosnkowa”; „Skrzydełka Lucyperka”; „Jaja Lucypera”; „Kurczak w smole piekielnej”; „Ogień piekielny”; „Pierogi z piekła rodem”; „Spaghetti po diabelsku” (..)
„Na Świętego Marcina gęś do komina” [„Zupa z gęsich podróbek (przepis z 1932 roku)”; „Galantyna z gęsi”; ; (...); „Choucrotte z gęsiną”; „Kapusta kiszona z pigwą”; „Rogaliki świętomarcińskie” I];
„Andrzejki, Katarzynki, czyli wieczory miłosnej magii” [(...); „Jeżyki z korków z sera”; „Sałatka z sera i szynki”; „Makaroniki”; „Drink z grenadiny”; „Aksamitny mus czekoladowy z rumem”; (...)]:
„Barbórka, czyli niech żyje nam górniczy stan!” [„Kwaśnica po śląsku”;(…); „Górniczy garnuszek”; „Schab sztygarski”; „Śląskie ciasto z kruszonką”; „Kruszon piwny”];
„Adwent, czyli w oczekiwaniu na Boga” [„Adwentowe ciasteczka korzenne”; „Chrupki adwentowe”; „Pierniczki adwentowe”; „Śląskie ciasto adwentowe”;(...)];
„Mikołaj - najukochańszy święty” [(...) ; „Pierniczki świętego Mikołaja”; „Rolada świętego Mikołaja; „Herbata świętego Mikołaja”]
„Wigilia, czyli najpiękniejszy wieczór w roku” [„Barszcz wigilijny”; „Zupa rybna”; „Wigilijna zupa z karpia”; „Wigilijny karp pieczony po królewsku”; (...) „Wigilijne kluski z makiem”; „Wigilijna kapusta z grochem”; „Wigilijna kapusta z grzybami”; „Wigilijne łazanki z makiem”; (...) „Wigilijne uszka” „Beskidzki bigos wigilijny”; (...)”; „Drzewko Bożego Narodzenia”; „Gwiazdy betlejemskie”; „Keks świąteczny”; „Kutia wigilijna”; „(...)];
„Boże Narodzenie” [„Świąteczne bitki wołowe”; „Indyczka bożonarodzeniowa”; (...); „Comber i udka królika na dziko”; „Pasztet świąteczny”];
„Sylwester i karnawał” [„(...); „Półmisek wędlin z sałatką z farfalle”; „Kolorowe kulki serowe”; „Kruche ciasteczka z makiem”; „Sałatka z ananasem i selerem”; „Sałatka z paluszków krabowych”];
”Kulig” [„Zupa piwna z golonką”; „Żeberka wieprzowe duszone z suszonymi owocami”; (...)};
/Ciąg dalszy w przyszłym tygodniu/
2. Objaśnienia:
1/ W Książce całe nazwy świąt są pisane dużymi literami.Ponieważ w internecie nie są mile widziane wszelkie teksty pisane dużymi literami, pozostawiłem duże tylko pierwsze litery nazwy danego święta.
Pozdrawiam:
Ryszard Roszkowski
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz