środa, 26 listopada 2014

Dieta: detoks, czyli oczyszczanie organizmu i po detoksie.



 Dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne? Jaka powinna być nowa dieta? Książka Pana Macieja Szaciłły i Pani Karoliny Kopocz: „Karolina na detoksie” to też trochę specyficzna książka kucharska.

Wiele osób chce schudnąć, dlatego też stosują często diety bardzo restrykcyjne. Polegają one często na gwałtownym przestawieniu się na nowy sposób jedzenia. Dla organizmu jest to szok, ponieważ organizmowi brakuje pewnych składników dotychczas występujących w pokarmie. Efekt: stosujący restrykcyjną dietę często powracają do starego sposobu jedzenia.

Nowa dieta musi być na przykład smaczniejsza od dotychczasowej. Dzięki temu nowy sposób odżywiania, będzie lepszy od poprzedniego objadania się.

W tym  miejscu usiłowałem wstawić zdjęcie przedstawiające: „czerwone suszone jagody goji. Z niezrozumiałych dla mnie przyczyn wstawione przeze mnie zdjęcie (opłacone)powoduje zniekształcenie mojego postu. Z tego powodu zdecydowałem się  wycofać zdjęcie: „czerwone suszone jagody goji” do czasu wyjaśnienia przyczyny  moich kłopotów. Opis do tego zdjęcia pozostawiam jako informację o przydatności jagód goji dla człowieka.

Jagody goji zawierają bardzo przydatne człowiekowi składniki: kartenoidy (w tym beta-karoten), witaminy (B1, B2, B6,, C, E), mikroelementy(między innymi: magnez, potas, wapń, żelazo, cynk, miedź,  nikiel, selen, fosfor, chrom, nikiel. Jagody goji zawierają też zeaksantynę i luteinę, które chronią nasze oczy przed działaniem wolnych rodników. 1/




Przykładem takiej diety jest dieta zaproponowana w książce Pana Macieja Szaciłly i Pani Karoliny Kopocz:  „Karolina na detoksie”. Jest to książka kucharska przedstawiająca nam dietę, której podstawą jest różnorodność: „...smaków, konsystencji i zapachów.” 2/

Pan Maciej Szaciłło najpierw zaleca dziesięciodniowe przygotowanie się do tej diety. W trakcie tego przygotowania się eliminujemy z diety: „...używki, mięso,, ryby, jajka, biały cukier, mleko i jego przetwory, napoje gazowane, żywność wysokoprzetworzoną, oraz fastfood.” 3/  Konieczne jest też unikanie zbyt ostrego jedzenia, oraz glutenu4/

Następnym etapem jest cztery dni trwający detoks, czyli oczyszczanie (a właściwie odkwaszanie organizmu) przy  pomocy warzyw i owoców o odczynie zasadowym. Trzeba wtedy pić wodę niegazowaną i świeżo wyciśnięte soki wspomagające wydalanie toksyn.5/

W pozostałych trzech dniach dietę „..rozszerzamy  o węglowodany złożone (kasze, pełne ziarna, ryż) pestki, oraz orzechy...” 6/ Dostarczają one nam energii do oczyszczenia organizmu oraz błonnika dla perystaltyki jelit. 5/



Jest to pierwsza strona okładki książki Pani Karoliny Kopocz i Pana Macieja Szaciłlo: „Karolina na detoksie”. Wydała  ją w 2014 roku: „Agora”. Na okładce jest zamieszczony podtytuł: „Oczyszczanie organizmu w 7 dni”. Tak jak wspomniałem poprzednio jest to książka kucharska wspomagająca najpierw oczyszczanie organizmu, a później umożliwiająca utrzymanie efektów tego oczyszczania.

Przy każdym dniu detoksu książka zawiera cytaty z dziennika Karoliny, wypowiedzi dietetyczki, oraz wypowiedzi Autora na temat stosowanych w diecie produktów.
Poniżej cytuję  przykładowe zestawy potraw z dnia 1 i 5 diety :

 „Dzień 1” ("Śniadanie: zielony shake liści młodego szpinaku lub sok z buraka, jabłka i marchewki,  oraz sałata z kiełkami rzodkiewki i sosem musztardowo-chrzanowym".);( Między posiłkami pijemy napój o nazwie: „imbirówka”.); ( „Obiad”: „warzywny makaron na parze”; „rukola z suszonymi pomidorami”); („Kolacja”; „zupa brokułowa”; mus jabłkowo-gruszkowy z jagodami goji ;

 „Dzień 5”(„Śniadanie”:”zielony shake z natki pietruszki i pomarańczy” oraz „herbatka sosnowa” do picia między posiłkami; „tajska sałatka z tofu i roszponki”); („Obiad”: „warzywny stir – fry z makaronem sojowym”; „surówka z czerwonej kapusty”; „batat lub dynia w mleku kokosowym”); („Kolacja” : „lekka zupa tajska z cukinią”) ;

„Po detoksie”(podaję tylko przykładowe przepisy kulinarne) :  „Gluten”4/ „dosa”; „nadzienie do dosy z ziemniaków, papryki i wiórków kokosowych”; „kitchari”; „uttapam”; ); „Cukier”(„kulki słonecznikowe z kardamonem”; „surowy sernik cytrynowy”); „Węglowodany”(„ryżowe tagliatelle z zielonym pesto”; „pad thai”); „Tłuszcze” („indyjskie curry z papryki i szpinaku”; „czerwone tajskie curry”); „Białko” („zupa pomidorowa z soczewicą”; „hummus”); „Nabiał” ( „twarożek z nerkowców”; „pasta z twarożku i suszonych pomidorów”); „Warzywa i owoce” („gazpacho”; „sałatka z ogórka i granatu”; „sałatka z buraków”).

Na końcu książki Autorzy prezentują nam kilkanaście wartościowych  pokarmów (Superfoods) i informacje o nich: grykę, owies, jarmuż, czerwoną paprykę, kiełki, jagody goji, porzeczki, pokrzywę,, tofu, amarantus, siemię lniane, awokado, ciecierzycę, orzechy włoskie, migdały, proso, wodorosty.


/Ciąg dalszy w przyszłym tygodniu/

 2. Objaśnienia:
1/ Opracowałem na podstawie strony 208 książki Pana Macieja Szaciłly i Pani Karoliny Kopocz: „Karolina na detoksie” i własnej wcześniejszej wiedzy.
2/ Cytat ze strony 12  książki „Karolina na detoksie”.
3/ Cytat ze strony 11 książki „Karolina na detoksie”.
4/ Na stronie 117 książki Pan Maciej Szaciłlo wyjaśnia, że jest na diecie bezglutenowej i dlatego w książce zamieścił też potrawy dla bezglutenowców.
5/ Opracowałem na podstawie strony 12 książki „Karolina na detoksie”.
6/ Cytat ze strony 12 książki „Karolina na detoksie”.
    Pozdrawiam,
    Ryszard Roszkowski

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz