poniedziałek, 3 listopada 2014

Poznajmy tradycyjne polskie potrawy i produkty


    Witam,
  • Moje śniadania, obiady i kolacje z czasów dzieciństwa i młodości. Książka Pań Izabelli Byszewskiej i Grażyny Kurpińskiej: "Polskie smaki". Jest to książka kucharska z przepisami kulinarnymi wielu tradycyjnych potraw z różnych regionów Polski.
    • W czasach mojego dzieciństwa i mojej młodości jadałem na śniadania i na kolacje : kanapki posmarowane masłem z kiełbasą pokrojoną na cienkie plasterki; kanapki posmarowane smalcem ze smażoną cebulą, kanapki posmarowane pasztetem ze słoika lub pasztetową, kanapki posmarowane masłem z pokrojonym pomidorem. Oczywiście jadło się też jajka smażone, czasem jadało się te jajka smażone z kawałkami boczku.1/
    • Na obiad jadaliśmy zupy: krupnik, pomidorową z ryżem lub kluskami, barszcz czerwony, kartoflankę, grochową, jarzynową, rosół z makaronem.1/
    • Na drugie danie jadaliśmy między innymi: kotlet mielony lub schabowy z kartoflami, gołąbki, różne rodzaje pierogów [ ruskie, z mięsem, z jagodami (w lecie)], kopytka z mięsem, łazanki, naleśniki.1/

    Chleb na zakwasie. Zdjęcie stockowe autorstwa pixmac.pl
    Wśród wielu tradycyjnie wyrabianych produktów są różne rodzaje chleba. Na przykład:
    Żytni na zakwasie z ziemniakami, mazowiecki z ziołami, razowy na zakwasie, , gryczany, buraczany, orkiszowo-ziołowy, wiejski na zakwasie, żytni zaparzany...” 2/ Chleby te są wypiekane „...w sposób kultywowany od pokoleń, w piecach opalanych drewnem z drzew liściastych, na naturalnym zakwasie, z dodatkiem naturalnych składników gwarantujących świeżość nawet przez tydzień, takich jak gryka, ziemniaki czy buraki.”2/ 
    Jadłem chleb wypieczony w wiejskim piecu chlebowym, kiedy miałem 15 lat. 
     
    • Przeglądając książkę Pań Izabelli Byszewskiej i Grażyny Kurpińskiej: "Polskie smaki" byłem zaskoczony bogactwem różnych tradycyjnych potraw i produktów przyrządzanych w różnych regionach Polski.
    • Przyznam, że trochę zazdroszczę Autorkom, że miały one możliwość posmakowania wielu spośród wspomnianych w książce produktów i potraw. Tym bardziej, że ta specyficzna książka kucharska zawiera ponad 130 barwnych zdjęć tradycyjnych potraw i produktów.
    • Inna sprawa, że wcześniej musimy wiedzieć, że dany produkt jest wykonywany w tradycyjny sposób na podstawie tradycyjnych receptur. To zawsze wzbudza zainteresowanie ludzi.

    Jest to pierwsza strona okładki książki Pań: Izabelli Byszewskiej i Grażyny Kurpińskiej. Książkę wydała w 2012 roku Firma: „Zysk i S-ka Wydawnictwo s.j.”. Książka przedstawia Państwu tradycyjne potrawy z różnych regionów Polski nagrodzone nagrodą „Perła” w ramach konkursu: „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”. Jest to więc bardzo specyficzna książka kucharska. W tej książce znajdziecie Państwo od kilku do kilkunastu przepisów kulinarnych z poszczególnych regionów Polski. Produkty te są produkowane lokalnie w tradycyjny sposób zgodnie z tradycyjnymi recepturami , oczywiście bez współczesnych dodatków chemicznych. Autorki bardzo ciekawie wyjaśniają pochodzenie poszczególnych produktów kulinarnych. Autorki wspominają w tej książce inne tradycyjne produkty kulinarne.
    Z tą książką powinni się zapoznać wszyscy, którzy poszukują starych tradycyjnych przepisów kulinarnych, których interesuje zdrowe jedzenie (bez szkodliwych dodatków chemicznych), którzy szukają inspiracji do przyrządzania nowych zdrowych potraw na przyjęcia świąteczne (Boże Narodzenie, Wielkanoc) lub rodzinne (chrzciny, wesela, jubileusze, urodziny, imieniny).
    Poniżej cytuję w nawiasach nazwy przepisów kulinarnych: Województwo mazowieckie [„Piwo kozicowe”; ”Fafernuchy (Kurpie Zielone)”; „Fafernuchy (Puszcza Biała); „Szczupak z Orzyca (dopływu Narwi); „Napój z mięty”; „polędwiczki wędzone podsuszane”; ”Kugiel”; „Bęcały”; „Kiszka kartoflana”; „Pampuchy z jagodami (kluchy z łacha)”; Województwo Świętokrzyskie” [„Rytwiański karp w galarecie”; „Dzianie wiślickie”; „Kaczka stopnicka”; „Kasza ze śliwkami”; „Sos śliwkowy”; „Nalewka Damaszka”; „Konfitura z wiśni Nadwiślanki”; „Wiśniówka z Nadwiślanki”; „Garus”; „Fasola korczyńska ze śliwką Damachą”; „Gołąbki z Ponidzia nadziewane fasolą”]; Województwo Łódzkie” [„Smalec z dzika”; „Marchwiosz bryński”; „Piernik warciański z marchwi”; „Radomszczańska zalewajka”; „Żur diabelski”; „Obrowski ser z praski”; „Chrzan znad Środkowej Warty z czarną porzeczką”; „Polewka chrzanowa”; „Kapusta z grochem”; „Porka z ciućkami”; „Bomby z ziemniaków””; „Bomby w cieście śląskim”; „Gęsina po bogusławicku”; „Jarzębinówka”]; Województwo Wielkopolskie” [ Golonka po bambersku”; „Szparagi kiszone”; ”Zupa korbola z kulankami”; „Ser smażony z kminkiem”; „Wino z wiśni”; „Kaczka nadziewana”; „Czernina z kaczki”; „Ciastka ze skwarek”; „Polewka”; „Smalec wielkopolski”; „Szary smalec”; „Pierogi z mięsem”; „Panny w syropie” „Śledzie w oleju”; „Gzik wielkopolski”; „Szneki z glancem ze szpotu”]; Województwo kujawsko-pomorskie [„Gruszki szaruszki w syropie”; „Ogórki królewskie z miodem”; „Gruszka w syropie”; „Zupa na gęsich pipkach”; „Półgęsek”; „Czarnina z gęsi”; „Polewka na maślance”; „Grzybowniczki”; „Szandar borowiacki”; „Mace borowiackie”; „Bania borowiacka”; „Śliwki cynamonki”; „Powidła strzeleckie”; „Nalewka dereniowa”; Śliwki na trzcinie”; „Dobrzyńska pospółka”; „Wigilijna zupa śledziowa”]; Województwo Warmińsko-Mazurskie [ „Mazurska słonina wędzona”; „Ciasteczka kardomonowe”; „Trześniak ządźborski” „Miodówka”; „Dzyndzałki”; „Gęś faszerowana po warmińsku”; „Golonka peklowana duszoną kapustą”; „Kiszka ziemniaczana”; „Szyjka kacza nadziewana”; „Grzybki mioduszki” „Pierogi ze szczupaka z twarogiem i kawiorem”; „Szynka z suma”; „Szczupak faszerowany”; „Szczupak faszerowany w całości”; „Węgorz smażony w marynacie”]; Województwo Podlaskie; [ „Kartacze”; „Kiszka ziemniaczana”; „Soczewiaki”; ”Bliny”; „Kindziuk”; „Sękacz”; „Pasztet z sandacza z rakami”; „Pierekaczewnik”]

      /Nazwy tradycyjnych przepisów kulinarnych z pozostałych województw przedstawię Państwu w poście zamieszczonym w przyszłym tygodniu/
  • Objaśnienia:
    1/ Niestety nie pamiętam wielu potraw z czasów mojego dzieciństwa i mojej młodości.
2/ Cytaty ze strony 29 książki: "Polskie smaki"
    Pozdrawiam:
    Ryszard Roszkowski

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz