- Dlaczego nasze przejście na weganizm jest tylko pozornie korzystne? Książka Pana Łukasza Łuczaj: "Dzika kuchnia" to nie tylko książka kucharska i zielnik dzikich roślin jadalnych.*/ To jest także uświadomienie nam znaczenia pokarmów roślinych w życiu naszych przodków i naszym.Kwiat dzikiej róży. Zdjęcie stockowe autorstwa pixmac.plBardzo cenione są płatki róż mających różowy kolor i przyjemny aromatyczny zapach: na przykład róża francuska, girlandowa , stulistna, czy pomarszczona..1/„Płatki utarte z cukrem są używane u nas i w wielu krajach (głównie na Bałkanach) jako nadzienie do pączków, rogalików i innych wyrobów cukierniczych. Zbierając płatki, należy odrywać i wyrzucać ich białe nasady (mają gorzki smak)”.1/
- W poprzednim poście stwierdziłem, ze nasze ewentualne przejście na weganizm będzie pozornie korzystne. Dlaczego pozornie?
- Bo teoretycznie z powodu wysokich cen wiele osób mogłoby ograniczyć spożycie zbyt drogiego mięsa i wędlin. Przecież nadmierne spożycie mięsa i wędlin jest jedną z głównych przyczyn chorób cywilizacyjnych: chorób serca, nadciśnienia, cukrzycy, nowotworów, otyłości.
- Ale ja osobiście nie wierzę, żeby ludzie chętnie zrezygnowali z objadania się mięsem i wędlinami. Nawyki ludzi są zbyt silne.
- Poza tym według Pani Anny Ciesielskiej: "Wegeterianizm nie jest związany z naszą kulturą, zwyczajami i klimatem. Ludzie z naszej strefy klimatycznej nigdy nie żywili się wyłącznie pokarmem roślinnym, poniewaz niezbędne do przeżycia było mięso."2/
- W lipcu lub sierpniu ubiegłego roku w tygodniku "Gwiazdy mówią.." przeczytałem, ze nie wszyscy mogą być wegetarianami. Na pewno wegetarianami nie mogą być osoby z grupą krwi 0. Te osoby za swoich prapraprzodków mają łowców (myśliwych) a oni żywili się przeszłości przede wszystkim mięsem. Dlatego ludzie z grupą krwi 0 muszą też spożywać mięso. 3/
- Dzięki spożywaniu produktów pochodzenia zwięrzęcego (w tym mięsa i wędlin)dostarczamy naszemu organizmowi witamina B12. Brak tej witaminy w organizmie może nawet zagrażać życiu człowieka.4/
- Według Pana Łukasza Łuczaj zbieranie kłączy korzeni i innych składników dzikich roślin wymaga dużo czasu i siły.5/
- Dzikich roślin na pewno nie wystarczy też do wyżywienia wielu ludzi. Część z interesujących nas roślin jest zanieczyszczane trującymi herbicydami (dla rolników są przecież chwastami!) lub spalinami (rośliny przy szosach i autostradach).
- Oczywiście pozostają wtedy rośliny uprawowe. Ponieważ zapotrzebowanie na nie prawdopodobmnie by wzrosło, czy wystarczyła nam ilość dostępna na rynku.
- Dlatego wolałbym, żebyśmy mogli nadal jeść mięso i wędliny, a przede wszystkim zdrowe polskie mięso i wędliny.
- Powyższe stwierdzenie wcale nie pomniejsza wartości książki Pana Łukasza Łuczaj: "Dzika kuchnia". To nie tylko książka kucharska. Ona umozliwia nam także zrozumienie: pokarm roślinny jest bardzo ważny dla naszego zdrowia jako uzupełnienie pokarmu mięsnego. Oczywiście pokarm roślinny to nie tylko jadalne dzikie rośliny, ale także rośliny uprawowe.
Witam,
Oto
już po raz po raz ostatni przedstawiam Państwu
pierwszą
stronę
okładki książki
Pana Łukasza
Łuczaj: "Dzika
kuchnia”. Tak
jak już poprzednio wspomniałem ta
książka
zawiera w sobie trzy w jednym: Jest to więc:
zielnik6/
,
książka kucharska
i felietony Autora
w jednym.
W książce znajdziecie Państwo piękne kolorowe zdjęcia samych dzikich roślin oraz potraw z nich przyrządzanych.
W tym poście mamy więc: ostatnie opisy dzikich roślin, ostatnie przepisy kulinarne z wykorzystaniem tych roślin, oraz ostatnie felietony Autora o Naturze i współczesności.7/
W książce znajdziecie Państwo piękne kolorowe zdjęcia samych dzikich roślin oraz potraw z nich przyrządzanych.
W tym poście mamy więc: ostatnie opisy dzikich roślin, ostatnie przepisy kulinarne z wykorzystaniem tych roślin, oraz ostatnie felietony Autora o Naturze i współczesności.7/
Poniżej
cytuję
Państwu
ostatnie już
rozdziały tej
książki:
„Rokitnik”
{„Miód z rokitnikiem”; „Drób z rokitnikiem”}; [„Węch”]7/
; „Róża”
{ „Konfitura z
owoców dzikiej róży”; „Konfitura z płatków róży”;
„Tureckie konfitury różane”; „Woda różana”; „Omlet z
płatkami róży”; „Nyponsoppa – szwedzka zupa różana”};
„Rumianek,
stokrotka i inne spokrewnione gatunki”
{„Zupa ze stokrotek”; „Napar z rumianku bezpromieniowego i
jeżyn”}; [„Sklepy ze zdrową żywnością”];
„Rzeżucha”
{„Rzeżucha z białym serem”; „Chleb z rzeżuchą”};
[„Przepływ”]; „Skrzyp”
{„Sałatka ze skrzypu”; „Polewka szypułkowa”};
„Słonecznik bulwiasty (Topinambur){
„Frytki z topinamburu”; „Babeczki z topinamburu”;
„Topinambur z kurczakiem pieczony w dole ziemnym”]; „Sosna”
{„Syrop z młodych pędów sosny”; „Spaghetti
sosnowo-orzechowe”}; „Strzałka
wodna” {„Strzałka
na boczku”;};
[„Nienawidzę tego kraju”]; „Szczaw”
{„Zupa szczawiowa”; „Francuski sos szczawiowy”; „Sos
szczawiowy à la Jane Grigson (jeden z przepisów angielskich)};
„Ślaz”
{„Zupa maluchija”; „Gorąca przystawka z liści ślazu”};
[„Samotność i wspólnota”]; „Tarnina”
{„Sok z tarniny”; „Plum chutnej – czatnej śliwkowy”};
„Tasznik” {„Kleik
ryżowy z wiosennymi ziołami po japońsku”; „Surówka z
tasznika”}; „Tatarak”
{ „Cukierki z tataraku”; „Kompot
gruszkowy z tatarakiem”}; [„Jak zdrowo żyć?”];
„Trawy jadalne”:
„Dzikie zboża”
{ „Naleśniki”; „Sposób gotowania manny”; „Jagły lub
manna z mlekiem”; „Kasza z dzikich traw”};
„Aromatyczne źdźbła” {„Nalewka
z żubrówki lub tomki”}; „Wiesiołek”
{
„Bułka z nasionami wiesiołka i masłem”; „Sałatka z
korzeni wiesiołka”};
„Wrotycz”
{„Majowy omlet z
wrotyczem pospolitym”; „Jajecznica z liśćmi wrotyczu”;
„Energetyzująca karkówka z wrotyczem”}; „Wyka”;
{„Curry z wyką”; „Nut Roast z wyką”}: „Ziarnopłon”
{„Ziarnopłon z kopytnikiem lub imbirem”; „Placki
ziemniaczane z ziarnopłonem}; [„Czy warto było?”];
„Żółtlica”{
„Ajiaco Bogotano – Kolumbijska zupa ziemniaczana z żółtlicą”;
„Żółtlica po chińsku”};[„Grzybiarze”]; „Żywokost”
{„Deser z majowych kwiatów”; „Placuszki
liści żywokostu lekarskiego}; [„Dzikie jest dobre”];
{Bibliografia}; {„Indeks” (Spis roślin)}; „Kalendarz zbioru
dzikich i zdziczałych roślin.”
- Objaśnienia:1/ Cytat ze strony 243 książki Pana Łukasza Łuczaj.
/Następny
post prawdopodobnie opublikuję w czwartek 5 marca 2015)
2/
Cytat
ze strony 133 książki Pani Anny Cybulskiej: "Filozofia
zdrowia"
3/
Niestety nie pamiętam dokładnego numeru tego czasopisma
i daty jego wydania.
4/
Więcej
informacji na temat tej witaminy i jej braku znajdziecie Państwo w
Wikipedii: "Witamina B12"; "Niedobór Witaminy B12".
5/
Polecam
Państwu felieton Autora książki: "Paleodieta" (strona
92).
6/
Przed ewentualnym rozpoczęciem poszukiwania dzikich roślin proszę:
Dokładnie przeczytać książkę, a szczególnie rozdziały:
„Ostrzeżenie”;
„Wstęp”;„Jak zbierać i przygotowywać jedzenie, czyli 8
Przykazań zbieracza”, oraz
podrozdziały: „Uwaga!
Nie pomyl z..”.
Proszę
też
pamietać, że dzikie rośliny uznawane przez rolników za chwasty
mogą być wcześniej
opryskiwane trującymi herbicydami. (może
dotyczyć to
przede
wszystkim dzikich roślin rosnących w zbożu i
innych uprawach.)
6/
Tytuły
felietonów wymienionych w książce
zamieszczam w nawiasach kwadratowych: [ ].
Pozdrawiam:
Ryszard
Roszkowski
Ps.*/
Proszę
zapoznać się (w prawej szpalcie u góry)ze stroną: 'Ostrzeżenie
w sprawie dzikich roślin z „Dzikiej kuchnii”!!! '
Ryszard
Roszkowski
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz