- Problemy polskich hodowców ze zbytem mięsa droższego i dobrej jakości. Czy zagrozi im bankructwo? Jakie będą dla nas skutki ewntualnego bankructwa polskich hodowców bydła i trzody chlewnej? Książka Pana Łukasza Łuczaj: "Dzika kuchnia" to zielnik i książka kucharska w jednym.*/Świeże liście mięty. Zdjęcie stockowe autorstwa pixmac.plPonad 30 lat temu pracowałem dorywczo przy rozładunku wagonów. Wtedy przekonałem się jak herbatka z mięty świetnie gasi pragnienie w upalny dzień.Poniżej cytuję z książki Pana Łukasza Łuczaj: „Dzika kuchnia”:„Liście mięty mają działanie antyseptyczne, dlatego w sytuacji, gdy nie możemy przegotować wody, warto wrzucić je na kilka godzin do wody, którą mamy pić – zabije część bakterii. Zapach liści odstrasza myszy i szczury.”1/
- W poprzednim poście wspomniałem, że zakłady mięsne kupują za granicą tanie mięso i przerabiają je na tanie wędliny. Te wędliny sprzedają sklepom dyskontowym i tam kupują je chętnie konsumenci.
- Te same zakłady nie chcą kupować droższego mięsa od polskich hodowców. Dlatego polscy hodowcy mają problemy ze sprzedażą bydła i trzody chlewnej. Jeśli bydła i trzody chlewnej nie sprzedadzą w opłacalnych cenach, to grozi im bankructwo.
- W efekcie za kilka lat na rynku międzynarodowym może zabraknąć polskich producentów bydła i trzody chlewnej.
- Inni producenci bydła i trzody na rynku międzynarodowym wykorzystają wyeliminowanie z rynku polskich hodowców: Będą mieli dobry pretekst dla podniesienia cen dostarczanego przez nich bydła i trzody.
- A wtedy skończy się tanie mięso w sklepach dyskontowych. A na kupno dużo droższego niż obecnie mięsa i wędlin wielu z nas nie będzie stać.
- Dlatego uważam, że w przyszłości możemy mieć konieczność przejścia na weganizm.
- Pozornie przejście na weganizm byłoby korzystne dla ludzi, ale tylko pozornie. Dlaczego? O tym w następnym poście.
Książka Pana Łukasza Łuczaj: "Dzika kuchnia" może być jako książka kucharska przydatna do przyrządzania potraw. Wiele roślin (a ściślej ich owoców, korzeni lub liści ) pozyskujemy z pól, łąk i lasów od wielu, wielu lat na przykład: borówka, chrzan, grusza , malina, jeżyna, orzechy laskowe, mięta, poziomka, szczaw. Niektóre z wymienionych w książce roślin są także uprawiane między innymi w ogródkach ( i nie tylko): chrzan, czosnek niedźwiedzi, grusze, mięta, wiesiołek. Możemy z nich także przyrządzać urozmaicone i smaczne potrawy.
Oto pierwsza strona okładki książki Pana Łukasza Łuczaj: "Dzika kuchnia". Skład książki to swoiste trzy w jednym: zielnik, książka kucharska i felietony autora w jednym. Wydało ją w w 2013 roku Wydawnictwo: „Nasza Księgarnia”.Poniżej przedstawiam Państwu następne rozdziały książki zawierające: zielnik (opisy następnych dzikich roślin), książka kucharska (z przepisami kulinarnymi z następnych wymienionych w zielniku dzikich roślin). A to wszystko doprawione jest następnymi felietonami Autora.„Lebiodka” {„Pizza Margarita z polskim oregano i pokrzywą”; „Rydze po cygańsku z lebiodką”} „Leszczyna” {„Proziaki z kotkami”; „Spaghetti z orzechami laskowymi”}; „Lilia” {„Potrawa z cebulami lilii na wzór japońskiego Chawan Mushi”; „Chińska zupa lecznicza polecana osobom odczuwającym niepokój i nadmierny ogień w ciele”}; „Liliowiec” {Kwiaty z liliowca z grzybami mun”}; [„Ewolucja”]; „Lipa” { „Niby-czekolada lipowa”; „Sałatka z liści lipy”}; „Łopian” {„Kinpira gobō – korzeń łopianu po japońsku”; „Burdock and dandelion beer – piwo łopianowo-mniszkowe”; „Kiszone ogonki liściowe łopianu”}”; „Macierzanka” {„Penne z sosem z kurek i macierzanki”; „”Pizza z fetą i macierzanką”}; „Mak” {„Sałatka z maku po dalmatyńsku”; „Dzikia kutia”}; [ „Elektryczność”]; „Marchew” {„Zupa marchwiowa”; „Kurczak Gong Bao z dziką marchwią”}; „Mięta” {„Pierogi ruskie z dziką miętą”; „Angielski sos miętowy”; 'Chutney miętowy”; „Herbata miętowa po marokańsku”}; „Mniszek i jego krewniacy” {„Pissent au lard – Mniszek ze smalcem po francusku”; „Wino z kwiatów mniszka”; „Piwo z mniszka”}; „Niecierpek” {„Tarta z porami i nasionami niecierpka himalajskiego” ; „Pierogi nadziewane kwiatami niecierpka”; „Orlica” {„Pastorały paproci à la polonaise”; „Pastorały jajkowo-czosnkowe”; „Placki z orlicy”}; „Ostrożeń” {„Zupa ostrożniem na tajską modłę”; :Warmuz (zapomniana potrawa podhalańska); „Delikatna zupa z ostrożnia łąkowego”}; „Pałka” {„Majowa zupa pałkowa”; „Zupa z pędów pałki”; „Curry z pędami pałki”}; „Perz” {„Wiosenna zupa z perzem”; „Podpłomyki”}; [„Bananowiec i tatarak”]; „Podagrycznik” {„Wiosenna zupa z podagrycznika”; „Gulasz wołowy z podagrycznika”; „Podagrycznik smażony z cukinią, pomidorami i jajkiem”}; „Podbiał” {„Moje gołąbki z podbiału”; „Gołąbki zawijane w liście podbiału”; „Gratin z podbiałem”}; „Pokrzywa” {„Placuszki z pokrzyw”; „Zupa z młodych pokrzyw po polsku”; „Zupa majowa na dziko”; „Piwo pokrzywowe”; „Tarta pokrzywowa”}; „Poziomka” { „Herbata z liści poziomek”; „Bita śmietana z poziomkami”}; [„Millions are rotting here”]; „Rdest” {„Pikantna zupa z rdestu ostrogorzkiego”; „Rdestowiec à la rabarbar”; „Herb pudding z Westmorland”}; „Robinia”{ „Konfitura-pasta z kwiatów robinii”; „Placuszki z kwiatami robinii”}; [„Warsztaty”];/Następny post opublikuję prawdopodobnie we wtorek 3 marca 2015/ (Pomyłkę o dacie przyszłego postu zauważyłem i skorygowałem 2 marca 2015 wieczorem. Bardzo Państwa za tą pomyłkę przepraszam) - Objaśnienia:1/ Cytat ze strony 187 książki Pana Łukasza Łuczaj : Rozdział: "Mięta" Podrozdział: „Co jeszcze warto wiedzieć?”.
2/
Przed ewentualnym rozpoczęciem poszukiwania dzikich roślin proszę:
Dokładnie przeczytać książkę, a szczególnie rozdziały:
„Ostrzeżenie”;
„Wstęp”;„Jak zbierać i przygotowywać jedzenie, czyli 8
Przykazań zbieracza”, oraz
podrozdziały: „Uwaga!
Nie pomyl z..”.
Proszę
też
pamiętać, że dzikie rośliny uznawane przez rolników za chwasty
mogą być wcześniej
opryskiwane trującymi herbicydami. (może
dotyczyć to
przede
wszystkim dzikich roślin rosnących w zbożu.)
3/
Tytuły felietonów
wymienionych w książce
zamieszczam w nawiasach kwadratowych: [ ].
Pozdrawiam:
Ryszard
Roszkowski
Ps.*/
Proszę
zapoznać się (w prawej szpalcie u góry)ze stroną: 'Ostrzeżenie
w sprawie dzikich roślin z „Dzikiej kuchnii”!!! '
Ryszard
Roszkowski
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz