sobota, 25 kwietnia 2015

*...herbata. Dlaczego jej niedoceniamy?

Witam, 1. ..herbata niedoceniona przez Polaków. Parzenie herbaty w Polsce w latach osiemdziesiątych ubiegłego wieku i wcześniejszych. Jak pijamy herbatę obecnie. Różne rodzaje herbat i ich właściwości zdrowotne. O przyjemności z picia herbaty (i nie tylko) informuje nas Pani Mary Ward w swojej książce: "Herbata 100 przepisów". */



 Czas na herbatę. Dwie ładne dziewczyny piją herbatę w kawiarni. Zdjęcie stockowe autorstwa Pixmac.pl
  - licensed picture from Pixmacobraz na licencji Pixmac

 Szkoda, że tak niewielu z nas potrafi w dzisiejszym zagonionym świecie znaleźć czas na spotkanie z przyjaciółmi przy herbacie i delektowanie się jej smakiem.


 1.1. Herbata jest dla wielu Polaków prawie codziennie pijanym napojem. Mimo to my Polacy nie potrafimy herbaty docenić. Dlaczego tak twierdzę?

 1.2. Kiedy popijamy posiłek herbatą, to często nie zastanawiamy się jaką herbatę pijemy, jak mocną, nie interesuje nas także jak długo jest parzona nasza herbata.

 1.3. My nie potrafimy się cieszyć, delektować smakiem herbaty.

 1.4. Pamiętam, lata mojego dzieciństwa i mojej młodości: Mamusia mieszała w słoiku kilka gatunków herbaty liściastej. Później mamusia wsypywała łyżeczkę, albo dwie herbaty liściastej z tego słoika do małego imbryczka i zalewała ją gorącą wodą. W ten sposób otrzymywaliśmy esencję herbaty dla całej rodziny. Z tego imbryczka każdy z nas nalewał sobie do szklanki lub kubka trochę tej esencji i zalewał ją gorącą wodą. Potem to słodził. 1/

1.5. Niestety kryzys lat osiemdziesiątych spowodował, że imbryczki do parzenia herbaty odeszły do lamusa. Obecnie albo parzy się herbatę ekspresową w torebce, albo sypie się niewielką ilość herbaty liściastej do szklanki i zalewa się ją gorąca gotowaną wodą. Później słodzi się tę herbatę cukrem.

 1.6. "Na początku bieżącego wieku w sklepie odkryłem herbaty Firmy „Bio-Active”. Byłem zaskoczony, że oprócz znanych mi herbat czarnych są również herbaty: czerwona PU-ERH, zielone [Silver Moon (srebrny księżyc), Gun Powder, Oolong, Sen-cha i inne] a nawet herbatę białą (Pandino).

W tamtym czasie Firma „Bio-Active” mocno propagowała picie różnych rodzajów herbat ze względu na ich właściwości zdrowotne. Oczywiście różne herbaty w różny sposób oddziałują na nasze zdrowie:
 Herbatę czerwoną Pu-erh nazywano „zabójcą tłuszczu”, czyli określano ją jako herbatę przydatną dla osób z nadwagą.
Picie herbaty zielonej w różny sposób korzystnie wpływa na nasze zdrowie między innymi: zmniejsza ilość złego cholesterolu we krwi, ma właściwości antyoksydacyjne (zwalcza wolne rodniki), zapobiega chorobom serca i układu krążenia, chroni zęby przed próchnicą, zapobiega chorobom nowotworowym (także nowotworom skóry). (Oczywiście każda z herbat zielonych ma swój sposób pozytywnego oddziaływania na nasze zdrowie.)
Herbata biała ma najsilniejsze właściwości zwalczania wolnych rodników i powstrzymywania rozwoju komórek rakowych. Oczywiście herbata czarna także skutecznie zwalcza wolne rodniki, czyli jest antyoksydacyjna."2/

 1.7. Poniżej przedstawię Państwu książkę Pani Mary Ward: "Herbata 100 przepisów".
W książce tej autorka uzmysławia nam, że picie herbaty może być przyjemnością, uczy nas w jaki sposób różne narody parzą herbatę, aby jej picie było przyjemnością.
W kolejnych postach poznacie Państwo prezentowane przez Autorkę:

Przepisy parzenia herbaty na gorąco oraz herbatek z ziół i herbatek leczniczych;
Przepisy sporządzania herbat mrożonych; kilka przepisów herbat z alkoholem.

W przedostatnim rozdziale Autorka przedstawia nam: "Ceramonie i zwyczaje związne z piciem herbaty".

 W ostatnim rozdziale książki "Słodkie i słone przekąski do herbat" Autorka podpowiada nam przepisy na przekąski, które możemy podać gościom do herbaty na naszych herbacianych przyjęciach.




Przedstawiam Państwu pierwszą stronę okładki książki Pani Mary Ward: „Herbata 100 przepisów”. Książkę wydało w 2011 roku Wydawnictwo: „Bellona” z Warszawy.
 Przy każdym przepisie Autorka podaje ile można z danych składników zaparzyć porcji herbaty, oraz ile dana porcja herbaty zawiera kalorii, tłuszczu, cholesterolu, sodu i kofeiny.

Poniżej cytuję zawartość pierwszych rozdziałów tej książki: „Wstęp”; ”Słowo od wydawcy”; „Dedykacje i podziękowania”;

”Rozdział I Herbata: Chwila przyjemności” ([„Uprawa herbaty”; „Proces przetwarzania” („Więdnięcie”; „Skręcanie”; „Cięcie”; „Fermentacja/utlenianie; Suszenie/palenie); „Herbatę sie sortuje” („Herbata liściasta”; „Assam; „Darjeeling; „Earl Grey; „English Breakfast” „Ulung z Taiwanu”; „Jaśminowa”; „Keemun”; „Lapsang Souchong”; „Matcha”; „Nilgiri”; „Pu-ERH”; ;”Russian caravan”; „Sencha”; „Sri Lankan breakfast'”; „Biała herbata'; „Yunnan”); „Kofeina”; „Jak działa kofeina”; „Herbata bezkofeinowa”];

„Rozdział II Idealna filiżanka herbaty” („Na dobry początek”; „Barwy herbat”; „Sekrety wody”; „Gotować, czy nie gotować?”; „Czajniczki i torebki”; „Idealna herbata z torebki”; „Pilnujemy czasu”; „Zaparzamy herbatę liściastą”; ”Zaparzamy boski eliksir”; „Kilka refleksji”; „Mleko i miód”; „Trochę historii”; „Starożytne Chiny i Japonia”].

  /Następny post opublikuję w czwartek 30 kwietnia 2015/

 2. Objaśnienia:

1/ Wspomnienie z lat mojego dzieciństwa i mojej młodości. Obecnie najchętniej pijam herbatę czarną. Herbaty nie słodzę już ponad 20 lat.

 2/ Cytat z mojego postu zamieszczonego 22.01.15na Google+: "herbata, czarna, czerwona, zielona i biała.... i ich wpływ na zdrowie". Tekst tamtego postu opracowałem na podstawie: wydanej w 2004 roku przez Firmę Bio-Active książki „Flirt herbaty z medycyną” (Autorkami jej są Pani Profesor Iwona Wawer z Zakładu Chemii Fizycznej Akademii Medycznej w Warszawie i Pani Renata Zawadzka); z ulotki reklamującej poszczególne gatunki herbat propagowanych przez Firmę „Bio- Active” na początku bieżącego wieku( ulotki takie znajdowały się w każdym kartoniku z herbatą Firmy Bio-Active); z książki Pani Anny Kubanowskiej: „Zielona herbata cudowny lek” wydanej w ramach serii: „Porady Lekarza Rodzinnego” wydanej przez Wydawnictwo: „Literat” z Torunia”.

Pozdrawiam: Ryszard Roszkowski

PS.*/ Jeszcze raz bardzo przepraszam Państwa za opóźnienie w opublikowaniu niniejszego postu.
 Ryszard Roszkowski

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz