wtorek, 28 kwietnia 2015

**..herbata na gorąco rozgrzeje, a mrożona ugasi pragnienie

Witam,

 1. Z książki Pani Mary Ward: "Herbata 100 przepisów" poznamy różne przepisy parzenia: herbat na gorąco, o  herbatek ziołowych  i herbat leczniczych, przepisy parzenia herbat mrożonych, oraz kilka przepisów parzenia herbat z alkoholem. Jest to więc prawdziwa książka kucharska.



Świeża i zimna herbata mrożona z plasterkami cytryny i miętą. (Fresh and cold ice tea with sliced lemon and mint) (tłumaczenie moje). Zdjęcie stockowe autorstwa pixmac.pl

A czy Państwo wiecie, że w tym napoju nie tylko mrożona herbata gasi pragnienie i orzeźwia w upalne dni. Według Pani Anny Ciesielskiej1/  cytryna wychładza organizm, a  mięta wspaniale gasi pragnienie w upalne dni.2/ 

A kto i kiedy  wynalazł herbate mrożoną?
Wynalazł ją Brytyjczyk Richard Blechynden w 1904 roku w trakcie wystawy handlowej w St. Louis w Luizjanie w Stanach Zjednoczonych. Pojechał tam z Kalkuty w Indiach, aby sprzedawać herbatę indyjską i cejlońską.  Ponieważ interesy nie szły mu zbyt dobrze, któregoś dnia zaczął kostki lodu w szklankach zalewać ciepłą herbatą. W upalne dni mrożona herbata szybko stała się hitem tej wystawy. 3/

 1.1.  W poprzednim poście podałem Państwu przykład jak parzono czarną herbatę w Polsce w latach mojego dzieciństwa i młodości. Dopiero na początku tego wieku z akcji promocyjnej firmy Bio-Active dowiedziałem się, że poza herbatą czarną istnieje też herbata czerwona, zielona i biała.

 1.2. Ale dopiero z książki Pani Mary Ward: "Herbata 100 przepisów" dowiadujemy się:

 a) ciekawych sposobów parzenia różnych rodzajów herbat. Niezależnie od sposobu parzenia gorąca herbata każdego rozgrzeje szczególnie w chłodną zimową porę roku. Moim zdaniem ta książka kucharska będzie bardzo przydatna dla smakoszy herbaty. Dlaczego ?

 Bo Autorka już w drugim rozdziale tej książki zachęca nas eksperymentowania przy parzeniu herbaty. Chodzi tu nie tylko o parzenie herbat z różnych stron świata.
Według Pana Daniela Mantey4/ : ",.. nie istnieje jeden sposób przygotowania idealnej herbaty. Wszystko zależy od jej rodzaju,  okazji, miejsca i osób , ktore bedą ją piły. Zaparzanie herbaty to w pierwszej kolejności nauka, a w drugiej sztuka. Jednak całą te wiedzę można sobie szybko przyswoić, a "część  artystyczna" okazuje się niezwykle przyjemna i daje dużo satysfakcji." 5/ 

 b) O sposobach parzenia herbatek ziołowych i herbat leczniczych.

 c) O sposobach parzenia herbaty mrożonej. Herbata mrożona  każdego orzeźwi i ugasi jego pragnienie w zbliżającej się gorącej porze roku.

 d) Kilka przepisów  parzenia i przygotowywania herbat z alkoholem.

 1.3. Książka  kucharska Pani Mary Ward: "Herbata 100 przepisów" zawiera nie tylko przepisy dotyczące parzenia herbaty. W następnym poście przedstawię Państwu nazwy przepisów przyrządzania słodkich i słonych przekąsek. Można te przekąski podawać do herbaty.



Oto pierwsza strona okładki książki Pani Mary Ward: „Herbata 100 przepisów”. Ta książka kucharska została wydana w latach 2011 i 2013 roku Wydawnictwo: „Bellona” z Warszawy.

Od 3 rozdziału przy każdym przepisie Autorka podaje: ile można z danych składników zaparzyć porcji herbaty, oraz ile dana porcja herbaty zawiera kalorii, tłuszczu, tłuszczów nasyconych, cholesterolu, sodu i kofeiny.

Poniżej cytuję kolejne rozdziały spisu treści tej książki, oraz zawarte w nich nazwy przepisów parzenia herbat:

„Rozdział 3 Herbaty na gorąco, herbatki ziołowe, lecznicze i napary” :

 { „Słowo o przepisach”; Herbata na gorąco („Właściwości zdrowotne”);

„Herbaty na gorąco” (z całego świata”):

[„Jesienna herbata jabłkowa”; „Billy brew”; „Aromatyczna herbata cejlońska”; „Chińska herbata z ciastkiem”; „Herbata bożonarodzeniowa”; „Herbata żurawinowa”; „Aromatyczna herbata tajwańska”; „Herbata po fryzyjsku”; „Aromatyczna herbata indyjska”; „Pomarańczowa herbata po libańsku”; „Herbata na dobry humor”; „Marokańska herbata miętowa z kwiatem pomarańczy”; „Herbata grzaniec”; „Aromatyczna herbata angielska”; „Herbata ryżowa”; „Herbata po rosyjsku”; „Herbata po etiopsku”; „Herbata dla wielu gości”]};

„Herbatki ziołowe”:

  [ „Aromatyczna herbatka miętowa”; „Herbatka kalifornijska”; „Herbatka ze świeżych owoców”; „Herbatka kwiatowa”; „Ziołowa herbatka bożonarodzeniowa”; „Herbatka europejska”; „Herbatka egzotyczna”; „Herbatka imbirowa”: „Pomarańczowa herbatka energetyzująca”; „Pikantna herbatka miętowa”; „Orzeźwiająca herbatka różana”; „Herbatka mocno miętowa”] ;

”Herbaty lecznicze"
:

 [„Lemoniada na gorąco”; „Odprężająca herbata lukrecjowa”; „Szałwiowa herbata na przeziębienie”; „Rozgrzewająca herbata miętowa”; „Energetyzująca herbata cytrynowa”; „Herbata z rozmarynem”; „Miętowy koktajl”; „Herbata ze świeżym imbirem”; Herbata na dobry sen”; „Herbata z cytryną i miodem”; „Herbata z kwiatem bzu”];

 „Rozdział 4 Herbaty mrożone”:

 {„Jak zrobić doskonałą herbatę mrożoną?”[ „Syrop”; „Mrożona herbata kremowa”; „Mrożona herbata z piwem korzennym”; „Mrożona herbata owocowa”; „Mrożona herbata cytrynowa”; „Mrożona herbata brzoskwiniowa”; „Mrożona herbata ananasowa”; „Tropikalna herbata frappe”; „Mrożona herbata dla wielu gości”]};

 „Rozdział 5 herbaty z alkoholem”:

 {„Poncz herbaciany z brandy”; „Płonąca herbata angielska”; „Frappé de menthe”; „Herbata z rumem”; „Herbata po irlandzku”; „Poncz jamajski z herbatą"; „Planter's punch”; „Likier herbaciany”; „Herbata na noc”; „Grog z herbatą”};



/Następny post opublikuję w sobotę  2 maja 2015/

 2. Objaśnienia:

1/   Pani Anna Ciesielska jest autorką książek: "Filozofia życia" i"Filozofia zdrowia". O tych książkach pisałem w postach:
 ...zrównoważone pożywienie=zdrowie  (z 3 czerwca 2014) i Nasze zdrowie a smaki potraw, klimaty, emocje, kolory i...  (z  25 sierpnia 2014)

    2/  Pani Anna Ciesielska w swojej książce "Filozofia zdrowia" na stronie 147 (wydanie II z 1998 ) pisze, że wszystkie owoce cytrusowe (a więc i cytryna) odświeżają  i ochładzają organizm. O orzeźwiającej roli mięty przekonałem sięw latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku, kiedy jednej soboty pracowałem przy rozładunku wagonów w "Płytolenie".
    3/    Na podstawie strony 109 książki Pani Mary Ward: "Herbata 100 przepisów".
    4/  Pan Daniel Mantey jest właścicielem sklepu z herbatą The Wabu Shop w dzielnicy Murray Hill w Cleveland w stanie Ohio  (w Stanach Zjednoczonych). "(Podaję na podstawie strony 22 książki Pani Mary Ward.
    5/     Cytat ze strony 27  książki Pani Mary Ward.
Pozdrawiam:
Ryszard Roszkowski

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz