Witam,
1. Co było podstawą kuchni kaszubskiej? Co było podstawą kuchni małopolskiej? Potrawy kuchni kaszubskiej i kuchni małopolskiej w książce Pana Krzysztofa Żywczaka: "Polska kuchnia regionalna".
Współcześnie także chętnie jadamy kapustę w różnej postaci. A jak to jest w kuchni kaszubskiej i kuchni małopolskiej?
Kuchnia kaszubska: W tej kuchni kapustę wykorzystywano do przrządzania smacznych gołąbków i bigosów. Smaczna także była kapusta duszona z wywarem z wędzonki. W Wigilię jedną z ważniejszych potraw była smaczna kapusta z grochem i grzybami. 1/
Kuchnia małopolska: W tej kuchni znana jest kiszona kapusta charsznicka. Uprawiana jest tylko w 18 wsiach Małopolski. Od dziesięcioleci jest kiszona w ten sam naturalny sposób. 2/
1.1. Według Pana Krzysztofa Żywczaka: "Na tle panoramy polskiego folkloru kaszubska tradycja jest jedna z najbardziej wyrazistych" 3/ Kuchnia kaszubska jest jednym z ważnych elementów tej tradycji.
1.2. Podstawa kuchni kaszubskiej: ziemniaki (od XVIII wieku) kapusta(Więcej piszę o niej w podpisie do zdjęcia). Z pozostałych warzyw jadano: ogórki, bób, fasolę, dynię, marchew, brukiew.) Chętnie jadano grzyby z kaszubskich lasów: prawdziwki, rydze i kurki. Z owoców przede wszystkim truskawki i śliwki. Warzywa, owoce i grzyby umożliwiały gotowanie wielu smacznych i pożywnych zup: grochówki, kapuśniaku, brukwiowej, dyniowej , barszczu i zup z grzybów. 4/
1.3. Różnorodnie wykorzystywano mąki i kasze (z żyta, owsa i gryki).5/
1.4. Mięso jadano od święta: głównie gęsi, rzadziej kaczki i kury.5/
1.5. Ważną podstawą kuchni kaszubskiej były ryby morskie ( śledzie, łososie i dorsze) oraz słodkowodne (wegorze i sielawy).5/
1.6. Jadano też potrawy z jajek. Do róznych potraw chętnie dodawno mleko. Z mleka wytwarzano też twarogi.
1.7. Ciasta jadano na Boże Narodzenie (pierniki), Wielkanoc (baby i mazurki) i w święta rodzinne (bułeczki pączki, racuchy, drożdżowe placki z kruszonką i z ciasta chlebowego kaszubskie ruchanki.5/
1.8. "W Małopolsce mieszały się kulinarne tradycje górskie, z nizinnymi, wiejskie, ziemiańskie, szlacheckie z mieszczańskimi i arystokratycznymi." 6/ Do tego dochodzą jeszcze zwyczaje z dworu królewskiego najpierw piastowskiego, i jagielońskiego, a później także wpływy dworu Habsburgów.8/
1.9. Kuchnia małopolska to między innymi tradycyjne potrawy: ".. maczanka po krakowsku, krakowski żur i barszcz, pierogi, charsznicka kapusta kiszona..." 7/ (piszę o niej wyżej w podpisie do zdjęcia). To także miody i smaczne wypieki: makowce, serniki, małdrzyki mazurki.8/ Mnie z Krakowem kojarzą się obwarzanki i precle. Mąkę, groch, bób i kapustę wykorzystywano w Małopolsce do przyrządzania wielu smacznych potraw. 8/ Także z cielęciny, drobiu i wołowiny przyrządzano różnorodne potrawy. 8/
1.10. Pan Krzysztof Żywczak w swojej książce podaje przepisy kulinarne potraw, które niedługo mogą zostać zapomniane.
1.11. A wpływ Habsburgów według Pana Krzysztofa Żywczaka to między innymi jadanie na śniadanie jajek w szklance, sznycle, weki i leberki. 9/
1.12. Przepisy kulinarne niektórych potraw kuchni kaszubskiej i kuchni wielkopolskiej poznacie Państwo z książki Pana Krzysztofa Żywczaka: Polska kuchnia regionalna"
To już ostatni raz prezentuję Państwu pierwsze strony okładek książki Pana Krzysztofa Żywczaka: „Polska kuchnia regionalna”. Wydało ją Wydawnictwo SBM w 2013 roku (górna okładka) i w 2014 (dolna okładka). Wydawnictwo to w 2014 roku wydało także ebook o tym samy tytule w wersji PDF.
W książce oprócz przepisów kulinarnych znajdują się barwne fotografie większości potraw. W tym poście przedstawiam Państwu: Kuchnię kaszubską i Kuchnię małopolską.
Poniżej cytuję nazwy potraw:
„Kuchnia kaszubska” :
{„Kaszuby” [„Warzywa, owoce i grzyby”; „Zboża”; „Mięso”; „Ryby”; „Nabiał”; „Ciasta”];„Zupy” [„Barszcz gdański”; „Kaszubska polewka kminkowa”; „Kaszubska polewka z borowików”; „Gapia zupa”; „Kwasówka smołdzińska”; „Zupa z dorsza i pora”; „Kluseczki do zupy rybnej”; „Zupa krem z grzybów”; „Zupa truskawkowa”; „Zupa krem z pietruszki”];
„Potrawy mięsne” [„Wieprzowina z ziemniakami”; „Zylc” (galaretka z nóżek); „Zrazy słowińskie”; „Bitki gdańskie”; „Kaczka po gdańsku”; „Kaczka szypra”; „Galaretka drobiowa z warzywami”; „Gęsie wątróbki z boczkiem”; „Gulasz z żołądków drobiowych”; „Pasztet z gęsi z ostrym sosem”; „Pasztet z wątróbek drobiowych”; „Kaczka pieczona z kaszą i owocami”; „Udka kurczaka z porami”; „Pierś kaczki z jabłkami i żurawiną”];
„Potrawy z ryb” [„Sałatka z wędzonym dorszem”; „Bigos rybny”; „Dorsz w śmietanie”; „Makrela w sosie pomidorowym”; „Mintaj z cytryną”; „Pulpety rybne”];
„Potrawy z warzyw i grzybów” [„Ziemniaczany suflet ze śledziem”; „Rogaliki ziemniaczane”; „Grzybowe gołąbki”; „Kotlety z kaszy jaglanej i warzyw”];
„Potrawy mączne i z kasz” [ „Placki ziemniaczane na słodko lub na kwaśno”; „Placki ziemniaczane z twarogiem”; „Placki ziemniaczane z sosem”; „Pierogi z truskawkami”]} ;
„Kuchnia małopolska”:
{„Małopolska” [„Tradycja...”; „...i Habsburgowie”; „Małopolskie specjały”] ;„Zupy”[„ „Bełka”; „Bzica”; „Zupa z róży”];
„Potrawy mięsne” [„Maczanka krakowska”; „Polędwica z nadzieniem”; „Pieczeń z chrzanem”];
„Potrawy z warzyw” [„Wołok”; „Chamula”];
„Potrawy z mąki i kasz” [„Szupenia”; „Sumiszka”]; „Potrawy z jaj i sera” [„Sałamacha”; „Małdrzyki krakowskie”]}
/Następny post opublikuję w piątek 24 kwietnia 2015 (nowy temat)/
2. Objaśnienia:
1/ Na podstawie strony 196 książki Pana Krzysztofa Żywczaka: "Polska kuchnia regionalna".
2/ Na podstawie 227 książki Pana Krzysztofa Żywczaka.
3/ Cytat ze strony 194 książki Pana Krzysztofa Żywczaka.
4/ Na podstawie stron 196 i 197 książki Pana Krzysztofa Żywczaka
5/ Na podstawie strony 197 książki Pana Krzysztofa Żywczaka.
6/ Cytat ze strony 224 książki Pana Krzysztofa Żywczaka.
7/ Cytat ze strony 226 książki Pana Krzysztofa Żywczaka.
8/ Na podstawie strony 226 książki Pana Krzysztofa Żywczaka.
9/ Na podstawie strony 227 książki Pana Krzysztofa Żywczaka.
Pozdrawiam:
Ryszard Roszkowski
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz