- Kuchnia kresowa według Pana Krzysztofa Żywczaka. Kuchnia Wielkopolska wedlug Pana Krzysztofa Żywczaka. Książka Pana Krzysztofa Żywczaka: "Polska kuchnia regionalna".
Witam,
- Pan Krzysztof Żywczak w swojej książce tak określa kuchnię kresową: "Kuchnia kresowa, najbogatsza i najróżnorodniejsza w Polsce, jest mieszanką wpływów litewskich, żmudzkich, bialoruskich, rosyjskich, ukraińskich i orientalnych, które wrosły w tradycje staropolskie" 3/
- Kuchnia kresowa powstawała na kresach dawnej Rzeczpospolitej w dworach i dworkach szlachty, a później ziemian , w klasztorach, w domach mieszczan i zamożnych chłopów. W pałacach magnatów i zamkach królewskich chętniej wprowadzano różne potrawy z Francji i Włoch. A biedota miejska i ubożsi chłopi jedli to co mieli. 4/
- Gospodarstwa szlacheckie i ziemiańskie były samowystarczalne. Jedyne zakupy to ocet, sól, czasem herbata lub kawa.4/
- Wpływy litewskie: Kuchnia kresowa przejęła z kuchni litewskiej między innymi: kindziuk (sporządzany z przyprawionej wieprzowiny w pęcherzach wieprzowych); soczewiaki ( smażone pierogi z nadzieniem z soczewicy); Wyżej wymieniłem już niektóre potrawy z ziemniaków).4/
- Wpływy żmudzkie to między innymi: cepeliny; bliny i placki (z ziemniaków); kapuśniaki (z kapusty).4/
- Wpływy białoruskie to zacierki, babki ziemniaczane, krupniki.4/
- Wpływy rosyjskie to między innymi kulebiak oraz rosolnik (rodzaj zupy ogórkowej).4/
- Wpływy ukraińskie to między innymi: barszcz buraczany, gołąbki; knysze ( odmiana żytniego chleba).4/
- Pan Krzysztof Żywczak tak określa w swojej książce Kuchnię wielkopolską: "Tradycyjnej kuchni wielkopolskiej charakter nadały przede wszystkim ziemniaki, zwane pyrami. Ogromne znaczenie w codzinnej diecie miały także zboża i ich przetwory."5/
- Ziemniaki pojawiły sie w Wielkopolsce w XVIII wieku, a XIX wieku zastąpiono nimi dotąd popularne kasze.6 / O potrawach sporządzanych w tej kuchni z ziemniaków piszę wyżej w podpisie do zdjęcia.
- Kuchnia wielkopolska to także: zupy z mąką; potrawy z kapustą świeżą lub kiszoną; ogórki swieże i kiszone; bób, grzyby; kasze i ryż; mleko; mięso; jaja.6 /
- Więcej informacji na temat obu wymienionych w tym poście kuchni znajdziecie paqństwo w książce Pana Krzysztofa Żywczaka: "Polska kuchnia regionalna".
Dzisiaj
ziemniaki są dla nas jednym z podstawowych produktów spożywczych.
Kuchnia
kresowa przejęła z kuchni litewskiej przyrządzanie z surowych
tartych ziemniaków kiszek i babek ziemniaczanych, oraz kartaczy
(klusek ziemniaczanych z nadzieniem mięsnym).1/
Kuchnia
wielkopolska:
to przyrządzanie
z ziemniaków
wiele różnych potraw:
ślepe
ryby (zupa); kluski z surowych ziemniaków (
szkaplyrki i skubanki);
kluski
z gotowanych ziemniaków: szagówki (kopytka), kosmatki, dziadówki,
lotonki; placki
z surowych startych ziemniaków(plindze).
2/
- Objaśnienia:1/ Na podstawie strony 129 książki Pana Krzysztofa Żywczaka: "Polska Kuchnia regionalna".2/ Na podstawie stron 164-165 książki Pana Krzysztofa Żywczaka.
Przedstawiam
Państwu pierwsze strony okładki książki Pana Krzysztofa
Żywczaka: „Polska kuchnia regionalna”. Wydało ją
Wydawnictwo SBM w 2013 roku (górna okładka) i w 2014 (dolna
okładka). Wydawnictwo to w 2014 roku wydało także ebook o tym
samy tytule w wersji PDF.
W
książce oprócz przepisów kulinarnych znajdują się barwne
fotografie większości potraw. W tym poście przedstawiam Państwu
kuchnię kresową
i kuchnię wielkopolską.
Poniżej
cytuję nazwy potraw:
Kuchnia
kresowa:
{„Kresy”[„Kresowa
codzienność'; „Wpływy litewskie”; „Wpływy żmudzkie”;
„Wpływy białoruskie”; „Wpływy rosyjskie”; „Wpływy
ukraińskie”];
„Zupy”
[„Barszcz tradycyjny”; „Barszcz biały”; „Zupa ogórkowa”;
„Zupa
krem ze szczawiu”; „Chłodnik buraczany”; „Chłodnik
ogórkowy”; „Chłodnik
z botwiny”];
„Potrawy
mięsne”
[ „Kotlety mielone z gęsi”; „Kotlety
z serc indyczych z kaszą jaglaną i szałwią”; „Papryka
nadziewana”; „Czenaki”; „Duszona wieprzowina z warzywami”;
„Gołąbki”; „Klops z ziołami”; „Królik duszony”;
„Potrawka cielęca w sosie koperkowym”];
„Potrawy
z ryb”
[„Lin z
cebulą”; „Okonie z porem i cytryną”;
„Roladki ze szczupaka”; „Sandacz korzenny”; „Szczupak w
panierce”];
„Potrawy
z warzyw” {„Soczewiaki”;
„Babka ziemniaczana”; „Kiszka ziemniaczana”; „Tarta z
pieczonych buraków”; „Zapiekanka ziemniaczana z ćwikłą”;
„Pasta z pieczonych warzyw i grochu”; „Sałatka ziemniaczana
z ogórkami”]; „Potrawy
z mleka i sera”
[„Bliny”; „Racuchy z zsiadłym mlekiem”];
„Potrawy
mączne i z kasz”
[„Budyń z kaszy z kurczakiem”; „Kulebiak”; „Kasza
gryczana z mięsem”; „Oładki”; „Pierogi z kaszą gryczaną
i twarogiem”; „Kluski na parze z indykiem”; „Kluski na
parze z musem jabłkowo-malinowym”; „Różowe pierogi”;
„Knedle buraczane”];
„Desery”
[„Sękacz”; „Gruszki z kremem”]};
„Kuchnia
wielkopolska”
{ „Wielkopolska” [
„Ziemniaki”; „Produkty zbożowe”; „Warzywa i owoce”;
„Kasza i ryż”; „Mleko”; „Mięso”; „Ryby”; „Jaja”;
„Posiłki”];
„Zupy”
[„Słodka zupa z kaszy owsianej”; „Zupa grzybowa z pyrkami”;
„Zupa chlebowa z Pałuk”; „Polewka”; „Ślepe ryby”;
„Zupa krem z selera”];
„Potrawy
mięsne”
[„Polędwiczki wieprzowe z różowym pieprzem”; „Pulpety
ryżowe w śmietanie”; „Bigos wielkopolski”; „Jajka w
mięsnej koszulce”; „Baranina w winie”; „Potrawka
z baraniny z sosem koperkowym”; „Cielęcina z warzywami”;
„Flaczki”; „Kuropatwa z czerwoną kapustą”; „pasztet z
królika”]; „Potrawy
z jaj, twarogu, maki i kasz”
[„Gzik”;
„Buchty”; „Pyzy”; „Pyzy z grzybami”];
„Potrawy
warzywne”
[„Parzybroda tradycyjna”; „Parzybroda luksusowa”;
„Plindze”; „Szagówki”; „Szare kluchy”];
„Ciasta
i desery” [
„Rogale wielkopolskie”; „Budyń piwny”]; „Potrawy
świąteczne”
[„Kluski z makiem”; „Szynka w cieście”; „Rolmopsy”]};
/Następny
post opublikuję w poniedziałek 20 kwietnia 2015/
3/
Cytat
ze strony 126 książki
Pana Krzysztofa Żywczaka.
4/
Opracowałem na podstawie stron 128-131 książki Pana Krzyszofa
Żywczaka
5/
Cytat
ze strony 162
książki
Pana Krzysztofa Żywczaka.
6
/Na podstawie strony 164-169 książki
Pana Krzysztofa Żywczaka.
Pozdrawiam:
Ryszard
Roszkowski
Bardzo moglbym Ci polecic sprobowac zjesc w Domie Kresowym obok Wawy :P
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńW najbliższym czasie w tamte strony się nie wybieram. Ale nigdy nie wiadomo, czy mi w przyszłości jakaś podróż w tamte strony się nie wydarzy.
Z tego co wiem, że w kuchni kresowej ciekawymi i smacznymi daniami są kartacze, oraz kiszki i babki ziemniaczane. Chętnie bym ich spróbował.
Bardzo przepraszam, że dopiero odpowiadam na komentarz, ale niedawno go zauważyłem. Teraz piszę trochę mniej postów do bloga , bo zajmuję się dwoma kursami internetowymi. Wierze, ze pomogą mi one ulepszyć mojego bloga.
Ryszard Roszkowski