- Dlaczego nie pijam kawy? Książka Pani Mary Ward: "Kawa 100 przepisów" będzie przydatna dla tych osób, które mogą pijać kawę i lubią ją pijać. Dlatego bo zawiera liczne przepisy kulinarne parzenia różnych kaw i mieszanek kawowych.
Witam,
- Niedawno przedstawiłem Państwu książkę Pani Mary Ward: "Herbata. 100 przepisów." Bardzo się ucieszyłem kiedy w moje ręce trafiła inna książka Pani Mary Ward: "Kawa 100 przepisów" i dlatego obecnie ją Państwu przedstawiam.
- Na początek wyjaśnienie: Ja nie pijam kawy naturalnej. Kiedyś w młodości kilkakrotnie zdarzyło mi się pić w czasie spotkań towarzyskich (na przykład w czasie imienin kolegi, czy koleżanki z pracy). Szybko przekonałem się, że nie mogę pijać kawy: buntowała mi się wątroba i bywałem senny po wypiciu kawy. A szkoda bo czytając książkę Pani Mary Ward bardzo żałuję, że nie mogę popróbować kaw i mieszanek kaw w jej książce przedstawionych. Ale to jest mój i tylko mój problem.
- Jeśli ktoś może pijać kawę i lubi ją pijać to bardzo dobrze. Oczywiście pod warunkiem, że ta pita przez niego kawa nie zagraża jego zdrowiu i życiu. Ale w tej sprawie każdy musi sam podjąć decyzję.
- Jeśli Państwo możecie i lubicie pijać kawę to ta książka Pani Mary Ward: "Kawa 100 przepisów" jest dla Państwa: "Książka ta jest o delektowaniu się kawą podczas jej przyrządzania, a następnie spożywania." 2/ W książce znajdziecie Państwo ciekawe pomysły "...przygotowania napojów kawowych – gorących i zimnych, słodkich i wyrafinowanych smakowo, prostych w przygotowaniu i bardzo skomplikowanych." 2/
Młoda
kobieta z filiżanką kawy. Young woman with coffee cup. Zdjęcie
stockowe autorstwa pixmac.pl
W
środę (13 maja 2015) w saloniku prasowym zainteresowało mnie
czasopismo „Świat na dłoni” (numer 6 czerwiec 2015). W tym
czasopiśmie na stronach 62-63 znalazłem artykuł: „Kawa czyni
cuda”. A na stronach 64-65 ciąg dalszy tego artykułu
zatytułowany: „8 mitów na temat szkodliwości kawy”.1/
/Wyjaśnienie:
Nie mam żadnych kontaktów z Redakcją czasopisma "Świat na
dłoni", ani z Wydawnictwem, który je wydaje./
Oto
pierwsza strona okładki Książki Pani Mary Ward: „Kawa 100
przepisów”. Książkę te wydało w latach 2012 i 2013
Wydawnictwo Bellona”.
Do
każdego przepisów została podana: „... liczba kalorii (..)
węglowodanów, tłuszczu, procent kalorii pochodzących z tłuszczu,
ilość cholesterolu, sodu, potasu, kofeiny,...” 3/
Przedstawiam
Państwu pierwsze rozdziały i podrozdziały tej książki:
„Dedykacja”;
„Wstęp”
„Rozdział 1 Była sobie kawa...”; {„Jak powstaje kawa?”; „Proces palenia”; „Rodzaje kaw” [„Tabela ” 1 z nazwami kaw]; „Kofeina” [„Tabela 2” z nazwami kaw według ilości kofeiny]; „Kawa bezkofeinowa”; „Co to jest parzenie?”};
„Rozdział 1 Była sobie kawa...”; {„Jak powstaje kawa?”; „Proces palenia”; „Rodzaje kaw” [„Tabela ” 1 z nazwami kaw]; „Kofeina” [„Tabela 2” z nazwami kaw według ilości kofeiny]; „Kawa bezkofeinowa”; „Co to jest parzenie?”};
„Rozdział
2 Jak przygotować idealną filiżankę kawy?” { „Czystość”;
„Kawa”; „Woda”; „Wyposażenie”[„Przelewowe ekspresy do
kawy”; „Ekspresy dzbankowe”]; „Proste zaparzanie”;
„Przechowywanie zaparzonej kawy”; „Sposób podania”; „Proces
parzenia”};
„Rozdział
3 Kawy na gorąco” {„Black Forest Coffee”; „Café au
lait”; „Café Borgia”; „Café con leche”; „Café de
Olla”; „Kawa po karaibsku”; „Café Mexicano”; „Cafezinho
z Kostaryki”; „Café Europa”; „Kawa po turecku”; „Kawa
w stylu śródziemnomorskim”; „Kawa po austriacku”; „Mokka
tradycyjna”; „Nutty Coffe Nog”; „Kawa pomarańczowa”;
„Kawowy grog”; „South of the Border Coffe Cooller”; „Kawa
z jajkiem po skandynawsku”; „Mokka pełna aromatu”; „Kawa
po wiedeńsku”; „Kawa Toffi”; „Najlepsze mieszanki kaw”
[Joe's sailor's blend”; „Joe's special Dessert Blend”; „Joe's
Turkish Blend”);
„Mieszanki dla smakoszy” [ „Mieszanki niekwaśne„ (4 mieszanki); Mieszanki pół na pół”(„Mieszanka Irish Cream”; „Mieszanka amerykańska”; „Mieszanka Królewska”; „Mieszanka poobiednia”; „Mieszanka aromatyczna”; „Mieszanka kontynentalna”]; „Mieszanka English Breakfast”; „Mieszanka nowoorleańska”; „Palenie kawy w domu”;
„Kawy smakowe” [„Kawa czekoladowo-miętowa”; „Kawa Amaretto”; „Kawa pomarańczowo-orzechowa”];
„Koncentrat kawowy” [„Koncentrat z gorąca wodą”; „Koncentrat z zimną wodą”];
„Mieszanki dla smakoszy” [ „Mieszanki niekwaśne„ (4 mieszanki); Mieszanki pół na pół”(„Mieszanka Irish Cream”; „Mieszanka amerykańska”; „Mieszanka Królewska”; „Mieszanka poobiednia”; „Mieszanka aromatyczna”; „Mieszanka kontynentalna”]; „Mieszanka English Breakfast”; „Mieszanka nowoorleańska”; „Palenie kawy w domu”;
„Kawy smakowe” [„Kawa czekoladowo-miętowa”; „Kawa Amaretto”; „Kawa pomarańczowo-orzechowa”];
„Koncentrat kawowy” [„Koncentrat z gorąca wodą”; „Koncentrat z zimną wodą”];
- Objaśnienia:1/ Na stronie 62 czasopisma "Świat na dłoni": wyczytałem, że przy piciu kawy zawsze trzeba zwracać „.. uwagę na indywidualne reakcje każdego organizmu na kawę”. Ważne są różne czynniki: „..stan zdrowia człowieka, liczbę wypijanych dziennie filiżanek, a także rodzaj kawy, z jakiego przygotowuje się napój.” /Cytat ze strony 62 z Artykułu: „Kawa czyni cuda” w czasopiśmie: „„Świat na dłoni” (numer 6 czerwiec 2015).Na dole na tej samej stronie znalazłem ostrzeżenie: „Picie nadmiernych ilości kawy prowadzi jednak do trudności z koncentracją i nerwowości.” / Cytat ze strony 62 (w zielonym kole pod napisem: „Kawa”) czasopisma „Świat na dłoni” (numer 6 czerwiec 2015).
/Następny post opublikuję w sobotę 16 maja 2015 r./
2/
Cytaty
ze strony 11 (Wstępu) książki
Pani Mary Ward: "Kawa
100 przepisów".
3/
Cytat ze strony 12 (Wstępu)
książki
Pani Mary Ward.
Pozdrawiam:
Ryszard
Roszkowski
Jestem pod wrażeniem. Bardzo fajny wpis.
OdpowiedzUsuń