niedziela, 17 maja 2015

**..kawy mrożone; espresso, cappuccino.. i przekąski do nich


    Witam,
  1. Kilka słów o kawach mrożonych. Co to jest espresso, a co to jest cappuccino i czym się różnią. Kawy z alkoholem. Przekąski do kawy. Więcej na te tematy wyjaśni Państwu książka kucharska Pani Mary Ward: "Kawa 100 przepisów".
    Białe ciastko i mrożona kawa. White cake and ice coffee. Zdjęcie stockowe autorstwa pixmac.pl
    Jest to przykład połączenia w jednym posiłku kawy mrożonej z smaczną przekąską: białym ciastkiem. Czy kawa mrożona będzie hitem w upalne dni zbliżającego się lata?
     
    1. Kawy mrożone wspaniale zastąpią nam gorącą kawę i zimne napoje. Ponieważ te kawy zawierają kofeinę zyskujemy potrzebną nam wtedy dawkę energii. Tak twierdzi Pani Mary Ward w swojej książce kucharskiej: "Kawa 100 przepisów". 1/
    2. Oczywiście kto musi unikać kofeiny może użyć kawy bezkofeinowej. 1/ 
       
    3. Jeszcze jedna korzyść z kawy mrożonej to możliwość wykorzystania niezwykłych składników: "... na przykład odżywcze banany, pyszne lody albo orzeźwiające mieszanki owoców." 2/
       
    4. Co to jest kawa espresso, a co to jest kawa cappuccino? 
       
    5. Espresso ".. to drobno zmielona mocno palona kawa zaparzana pod wysokim ciśnieniem. Cappuccino (...) to espresso z dodatkiem mocno spienionego mleka." 3/
       
    6. Czym się różnią kawy espresso i cappuccino?

    7. "Espresso ma bogaty aromat, cappuccino jedwabisty smak..." 3/
    8. Kawy z alkoholem świetnie nadają się zarówno na spotkanie we dwoje jak i na przyjęcia dla większej liczby osób. 4/
    9. Przerwa na kawę nie obejdzie się bez jakiejś (bardzo smacznej ) przekąski.
    10. Autorka sama stwierdza, ze proponowane przez nią desery zawierają dużo kalorii i tłuszczu. Dlatego w początkowej części rozdziału podpowiada jak ograniczyć niekorzystne składniki w pysznym deserze. Na przykład ograniczyć ilość cukru lub soli. 5/
    11. Książka kucharska Pani Mary Ward: "Kawa 100 przepisów" dostarczy Państwu więcej informacji dotyczących: przyrządzania kaw mrożonych; espresso i cappuccino; kaw z alkoholem i smacznych przekąsek do tych kaw. 
       
    Po raz ostatni przedstawiam Państwu pierwszą stronę okładki książki Pani Mary Ward: Kawa 100 przepisów”. Jest to trochę specyficzna książka kucharska, bo zawiera tylko przepisy przyrządzania kaw i przekąsek do nich. Książkę tę wydało w latach 2012 i 2013 Wydawnictwo Bellona”.6/
    W książce przy każdym przepisie Autorka podaje ciekawe komentarze. W komentarzach dotyczących przepisów przekąsek dowiecie się Państwo skąd te przepisy kulinarne tych przekąsek pochodzą.
    Przypominam, że w poprzednim poście pisałem, że Autorka w każdym przepisie podaje jakie są wartości odżywcze danej kawy lub przekąsek.
    Poniżej przedstawiam Państwu następne rozdziały i podrozdziały tej książki zawierające następne przepisy parzenia kawy: 
     
    Rozdział 4 Kawy mrożone” {„Mrożona kawa Amaretto”; „Banana Frostie”; „Cafe Chocomalt”; „Coffee Float”; „Coffee Frostie”; Continental Coffee Cooler”; „Cool Coffee Tropicana”; „Iced Cardamon Delight”; „Mrożona mokka z mietą”; „Slenderella”; „Mrożona kawa Toffi”; ”Icy Java Mint”; „Icy Jazzberry Java”; „Midnight Sun Cooler”; „Mokka Mist”; „Mokka Silk Soda”; „Mock de Menthe”; „Peanut Butter Jelly Float”; „Spicy Iced Coffee”; „Tropical Mokka Smoothie”; „Café Mazagran”; „Spiced Citrus Iced Coffee”; „Smooth and Creamy Iced Coffee”};

     „Rozdział 5 Espresso cappuccino” {„Oryginalne espresso lub cappuccino”; „Cappuccino z brandy”; „Café Keith”; „Café Borgatta”; „Caffé latte”; „różne odmiany caffé latte” [ „Caffé latte wersja podstawowa”; „Caffé latte Macchiato”; „Caffé latte Con Panna”]; „Wielkości” [ „Short” „Tall”; „Grande”;]; „Cappuccino Blanco” „Frosty Minted Mokka”; „Elegantissimo” „Cappuccino z mikrofalówki”; „Mokka Fino”}; 

    „Rozdział 6 Kawy z alkoholem” { „Black Beauty”; „Poncz kawowy z brandy”; „Brandy Frosted”; Cafe au Vin”; „ Café Flambe”; Café Jamajka”; „Kawa znad ogniska”; Café Seville”; „ Chocolate Grashopper”; „Kawa po duńsku”; „Devil's Delight”; „Kawa po irlandzku”; „Kawa po irlandzku (bezalkoholowa)” „Kawa po włosku”;  Kawa po włosku II”; „Kawa po włosku III”; „Kawa po meksykańsku”; „Poncz rumowy mokka”; „Spiced Coffee Bracer”; „Iced Creme de Cacao”; „Likier kawowy”};
      Rozdział 7 przekąski do kawy” {„Kawowy sernik z Amaretto”; „Chocolate Chip Loaf”; „Ciasto cynamonowe”; „Miodowe ciasto kawowe”; „Holenderski pączki (olliebollen)”; „Ciasto maślankowe”; „Frozen Banana Split Dessert”; „Charlotte z kawą orzechową”; „Mufinki serowe z likierem kawowym”; „Keljner (Norweskie faworki”); „Ciastka z orzeszkami makadamii”; „Tradycyjne ciasto czekoladowe”; „Tradycyjne ciasto cynamonowe”; „Kawowe ciasto z orzeszkami pekan”}.

      /Następny post opublikuję w czwartek 21 maja 2015 (Nowy temat)
  1. Objaśnienia:
    1/ Podaję na podstawie informacji ze strony 107 książki kucharskiej Pani Mary Ward: "Kawa 100 przepisów"
2/ Cytat ze strony 107 książki kucharskiej Pani Mary Ward.
3/ Cytat strona 133 książki kucharskiej Pani Mary Ward.
4/ Opracowane na podstawie strony 149 książki kucharskiej Pani Mary Ward.
5/ Opracowałem na podstawie informacji ze strony 173 książki kucharskiej Pani Mary Ward.
6/ To jest zupełny przypadek, że udało mi się zmieścić przedstawienie Państwu tej książki Pani Mary Ward w dwóch postach.
    Pozdrawiam:
    Ryszard Roszkowski

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz