- Kilka słów o kawach mrożonych. Co to jest espresso, a co to jest cappuccino i czym się różnią. Kawy z alkoholem. Przekąski do kawy. Więcej na te tematy wyjaśni Państwu książka kucharska Pani Mary Ward: "Kawa 100 przepisów".
Witam,
- Kawy mrożone wspaniale zastąpią nam gorącą kawę i zimne napoje. Ponieważ te kawy zawierają kofeinę zyskujemy potrzebną nam wtedy dawkę energii. Tak twierdzi Pani Mary Ward w swojej książce kucharskiej: "Kawa 100 przepisów". 1/
- Oczywiście kto musi unikać kofeiny może użyć kawy bezkofeinowej. 1/
- Jeszcze jedna korzyść z kawy mrożonej to możliwość wykorzystania niezwykłych składników: "... na przykład odżywcze banany, pyszne lody albo orzeźwiające mieszanki owoców." 2/
- Co to jest kawa espresso, a co to jest kawa cappuccino?
- Espresso ".. to drobno zmielona mocno palona kawa zaparzana pod wysokim ciśnieniem. Cappuccino (...) to espresso z dodatkiem mocno spienionego mleka." 3/
- Czym się różnią kawy espresso i cappuccino?
- "Espresso ma bogaty aromat, cappuccino jedwabisty smak..." 3/
- Kawy z alkoholem świetnie nadają się zarówno na spotkanie we dwoje jak i na przyjęcia dla większej liczby osób. 4/
- Przerwa na kawę nie obejdzie się bez jakiejś (bardzo smacznej ) przekąski.
- Autorka sama stwierdza, ze proponowane przez nią desery zawierają dużo kalorii i tłuszczu. Dlatego w początkowej części rozdziału podpowiada jak ograniczyć niekorzystne składniki w pysznym deserze. Na przykład ograniczyć ilość cukru lub soli. 5/
- Książka kucharska Pani Mary Ward: "Kawa 100 przepisów" dostarczy Państwu więcej informacji dotyczących: przyrządzania kaw mrożonych; espresso i cappuccino; kaw z alkoholem i smacznych przekąsek do tych kaw.
- Objaśnienia:1/ Podaję na podstawie informacji ze strony 107 książki kucharskiej Pani Mary Ward: "Kawa 100 przepisów"
Jest
to przykład połączenia w jednym posiłku kawy mrożonej z smaczną
przekąską: białym ciastkiem. Czy kawa mrożona będzie hitem w
upalne dni zbliżającego się lata?
Po
raz ostatni przedstawiam Państwu pierwszą
stronę
okładki książki
Pani Mary Ward: „Kawa
100 przepisów”.
Jest
to trochę specyficzna książka
kucharska,
bo zawiera tylko przepisy przyrządzania kaw i przekąsek do nich.
Książkę
tę
wydało w latach 2012 i 2013 Wydawnictwo Bellona”.6/
W
książce przy każdym przepisie Autorka podaje ciekawe komentarze.
W komentarzach dotyczących przepisów przekąsek dowiecie się
Państwo skąd te przepisy kulinarne tych przekąsek pochodzą.
Przypominam,
że w
poprzednim poście pisałem,
że Autorka w
każdym przepisie podaje
jakie są
wartości odżywcze danej kawy lub przekąsek.
Poniżej
przedstawiam Państwu następne rozdziały i podrozdziały tej
książki zawierające następne przepisy parzenia kawy:
„Rozdział
4 Kawy mrożone” {„Mrożona kawa Amaretto”; „Banana
Frostie”; „Cafe Chocomalt”; „Coffee Float”; „Coffee
Frostie”; Continental Coffee Cooler”; „Cool Coffee Tropicana”;
„Iced Cardamon Delight”; „Mrożona mokka z mietą”;
„Slenderella”; „Mrożona kawa Toffi”; ”Icy Java Mint”;
„Icy Jazzberry Java”; „Midnight Sun Cooler”; „Mokka Mist”;
„Mokka Silk Soda”; „Mock de Menthe”; „Peanut Butter Jelly
Float”; „Spicy Iced Coffee”; „Tropical Mokka Smoothie”;
„Café Mazagran”; „Spiced Citrus Iced Coffee”; „Smooth and
Creamy Iced Coffee”};
„Rozdział 5 Espresso cappuccino” {„Oryginalne espresso lub cappuccino”; „Cappuccino z brandy”; „Café Keith”; „Café Borgatta”; „Caffé latte”; „różne odmiany caffé latte” [ „Caffé latte wersja podstawowa”; „Caffé latte Macchiato”; „Caffé latte Con Panna”]; „Wielkości” [ „Short” „Tall”; „Grande”;]; „Cappuccino Blanco” „Frosty Minted Mokka”; „Elegantissimo” „Cappuccino z mikrofalówki”; „Mokka Fino”};
„Rozdział 6 Kawy z alkoholem” { „Black Beauty”; „Poncz kawowy z brandy”; „Brandy Frosted”; Cafe au Vin”; „ Café Flambe”; Café Jamajka”; „Kawa znad ogniska”; Café Seville”; „ Chocolate Grashopper”; „Kawa po duńsku”; „Devil's Delight”; „Kawa po irlandzku”; „Kawa po irlandzku (bezalkoholowa)” „Kawa po włosku”; Kawa po włosku II”; „Kawa po włosku III”; „Kawa po meksykańsku”; „Poncz rumowy mokka”; „Spiced Coffee Bracer”; „Iced Creme de Cacao”; „Likier kawowy”};
„Rozdział 5 Espresso cappuccino” {„Oryginalne espresso lub cappuccino”; „Cappuccino z brandy”; „Café Keith”; „Café Borgatta”; „Caffé latte”; „różne odmiany caffé latte” [ „Caffé latte wersja podstawowa”; „Caffé latte Macchiato”; „Caffé latte Con Panna”]; „Wielkości” [ „Short” „Tall”; „Grande”;]; „Cappuccino Blanco” „Frosty Minted Mokka”; „Elegantissimo” „Cappuccino z mikrofalówki”; „Mokka Fino”};
„Rozdział 6 Kawy z alkoholem” { „Black Beauty”; „Poncz kawowy z brandy”; „Brandy Frosted”; Cafe au Vin”; „ Café Flambe”; Café Jamajka”; „Kawa znad ogniska”; Café Seville”; „ Chocolate Grashopper”; „Kawa po duńsku”; „Devil's Delight”; „Kawa po irlandzku”; „Kawa po irlandzku (bezalkoholowa)” „Kawa po włosku”; Kawa po włosku II”; „Kawa po włosku III”; „Kawa po meksykańsku”; „Poncz rumowy mokka”; „Spiced Coffee Bracer”; „Iced Creme de Cacao”; „Likier kawowy”};
„Rozdział
7 przekąski do kawy” {„Kawowy sernik z Amaretto”; „Chocolate
Chip Loaf”; „Ciasto cynamonowe”; „Miodowe ciasto kawowe”;
„Holenderski pączki (olliebollen)”; „Ciasto maślankowe”;
„Frozen Banana Split Dessert”; „Charlotte z kawą orzechową”;
„Mufinki serowe z likierem kawowym”; „Keljner (Norweskie
faworki”); „Ciastka z orzeszkami makadamii”; „Tradycyjne
ciasto czekoladowe”; „Tradycyjne ciasto cynamonowe”; „Kawowe
ciasto z orzeszkami pekan”}.
/Następny
post opublikuję w czwartek 21 maja 2015 (Nowy
temat)
2/
Cytat
ze strony 107 książki
kucharskiej Pani Mary Ward.
3/
Cytat
strona 133 książki
kucharskiej Pani Mary Ward.
4/
Opracowane na podstawie strony 149
książki kucharskiej Pani Mary Ward.
5/
Opracowałem na
podstawie informacji
ze strony
173
książki
kucharskiej Pani Mary Ward.
6/
To
jest zupełny przypadek, że udało
mi się
zmieścić przedstawienie
Państwu tej
książki
Pani Mary Ward w
dwóch
postach.
Pozdrawiam:
Ryszard
Roszkowski
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz