piątek, 22 maja 2015

* Podstawy odżywiania ludzi nie tylko w szpitalach....


    Witam,
  1. Co to jest dieta? Nasze skojarzenia dotyczące diet. Jedna z rodzajów diet: dieta lecznicza. "Nowoczesna dietetyczna książka kucharska" Pani Zofii Wieczorek-Chełmińskiej podaje nie tylko przykłady różnych diet leczniczych, ale wiele innych wiadomości przydatnych przy przyrządzaniu potraw według tych diet.




Jest to przykład smacznej potrawy z różnych warzyw i owoców.
Zgodnie z „Sześciopunktowym programem racjonalizacji sposobu odżywiania (wg Trimmmera)” 1/ powinniśmy zwiększyć ilość spożywanych warzyw i owoców. Według tych zaleceń powinniśmy spożywać surowe (około 1/3) i podgotowane(pozostałe 2/3) warzyw i owoców
 
Dlaczego systematyczne spożywanie przez nas warzyw i owoców jest takie ważne?
Bo warzywa i owoce zawierają bardzo potrzebne naszym organizmom i łatwo przyswajalne: minerały, kwasy organiczne, witaminy, cukry, błonnik. Tych składników nie możemy pozyskiwać z żadnych innych produktów spożywczych.
Świeże warzywa i owoce występują sezonowo latem i jesienią. Dlatego konieczne jest przygotowanie różnych przetworów (mrożonki, kiszonki, sałatki) na okres późnej jesieni, zimy i wczesnej wiosny.

Uwaga: Powyższe zalecenia dotyczą osób zdrowych. W przypadku diet leczniczych zalecanych przez lekarza lub kwalifikowaną dietetyczkę trzeba zawsze wcześniej sprawdzić jakie warzywa i owoce i w jakiej formie (surowe, czy gotowane) można jadać w ramach danej diety.
Na przykład: Osoby chore na tarczycę nie powinny jadać surowej kapusty, ponieważ utrudnia ona przyswajanie jodu potrzebnego do produkcji hormonów tarczycy. Proszę też zapoznać się z Ostrzeżeniem!!! umieszczonym w moim blogu z prawej strony u góry.


    1. Co to jest dieta? Jakie mamy skojarzenia związane z dietami?
    2. Każdy z nas inaczej by zdefiniował odpowiedź na pytanie : Co to jest dieta? Bo każdy ma inne skojarzenia związane z dietami.
    3. Dla osób odchudzających się dieta to jest sposób odżywiania sprzyjający odchudzaniu się. Dla innych jest to ich sposób odżywiania, dla jeszcze innych jest to sposób odżywiania sprzyjający powrotowi do zdrowia.
    4. Sposób odżywiania sprzyjający powrotowi do zdrowia jest to właśnie dieta lecznicza.
    5. Różne mogą być przyczyny stosowania takiej diety.
    6. Każda dieta lecznicza winna być zalecona choremu przez leczącego lekarza lub kwalifikowaną dietetyczkę.
    7. "Nowoczesna dietetyczna książka kucharska" Pani Zofii Wieczorek-Chełmińskiej wyjaśnia nam kiedy i jaką dietę stosować.(Omyłkowo wstawiłem tytuł: "Nowoczesna książka kucharska". Wieczorem w sobotę 23.5.2015 po spostrzeżeniu błędu tytuł tytuł książki wstawiłem prawidłowo. Autorkę i Wydawnictwo z powyższą omyłkę bardzo przepraszam.)
    8. W książce znajdziecie Państwo: "... najważniejsze diety, ich zastosowanie w profilaktyce i chorobach, zasady diety, normy energii oraz składników pokarmowych, wykazy dozwolonych i przeciwwskazanych produktów, sposoby przyrządzania potraw i przykłady jadłospisów." 3/
    9. Ta książka może być przydatna do układania jadłospisów nie tylko w szpitalach, ale także sanatoriach i innych zakładach żywienia zbiorowego. Może być także przydatna osobom, które stosują diety lecznicze, albo profilaktyczne z zalecenia lekarza. 4/ 

       
    Jest to pierwsza strona okładki książki Pani Zofii Wieczorek-Chełmińskiej: „Nowoczesna dietetyczna książka kucharska”.
    Autorka książki jest doświadczonym dietetykiem, wieloletnim wykładowcą Medycznego Studium Dietetyki oraz Wydziału Żywienia Człowieka Akademii Rolniczej w Krakowie.” 5/
    Książka kucharska Pani Zofii Wieczorek-Chełmińskiej zawiera wiele ważnych informacji bardzo przydatnych przy przyrządzaniu potraw według tych diet. Książkę wydało w 2014 roku Wydawnictwo Lekarskie PZWL. (W mojej książce mam informację (cytuję):Wydanie II – 3 dodruk). 
     
    Poniżej przedstawiam Państwu pierwszą część rozdziałów i podrozdziałów tej książki: 
    Przedmowa”; „Część ogólna” 
     {„Ekologiczne i zdrowotne podstawy żywienia” [„Sześciopunktowy program racjonalizacji sposobu odżywiania (wg Trimmera)”;

     „Zapotrzebowanie energetyczne”; ”Składniki pokarmowe”[„Białka”; „Tłuszcze” (”Rola i znaczenie tłuszczów”; Źródła tłuszczów”; „Wartość odżywcza tłuszczów”; „Zastosowanie tłuszczów w żywieniu”; „Normy spożycia tłuszczów”); „Węglowodany” („Klasyfikacja i źródła węglowodanów”; „Normy spożycia węglowodanów”); „Witaminy”) „Składniki mineralne” ; „Woda”]; 

     „Równowaga kwasowo-zasadowa”; ”Przykładowy jadłospis z zachowaniem równowagi kwasowo-zasadowej”; „Ocena zdrowotna jakości produktów spożywczych”;

     „Wymienniki produktów w ramach grup i między grupami” [„Produkty zbożowe” („Pieczywo”; „Mąka; „Kasze”; „Muesli”; „Całe ziarno – pszenica”; „Makarony”; „Ciastka, ciasta, wyroby ciastkarskie”]; „Nasiona roślin strączkowych”; „Mleko” [„Mleko kozie”]; „Sery” [„Tofu”]; „Ziemniaki” [„Słodkie ziemniaki];”Warzywa i owoce”; „Tłuszcze”; „Mięso zwierząt rzeźnych, drobiu, ryb i jego przetwory”'; „Jaja” [Substytuty jajek”]; „Cukier i słodycze”;

     „Dietetyczna i zdrowotna ocena ważniejszych produktów spożywczych” [„Amarantus (szkarłat”); „Bakłażan; „Banany”; „Borówka (Czarna jagoda, czernica); „Brokuły” „Buraki”; „Cebula”; „Chrzan”; „Czarna porzeczka”; „Czosnek”; „Cytryny”; „Dyniowate”; „Fasola, soja, soczewica”; „Grejpfrut”; „Herbata”; „Jabłka”; „Jarmuż”; „Jogurt”; „Kapusta”; „Karczochy”; „Kawa”; „Kiełki”; „Kukurydza”; „Marchew”; „Miód”; „Mleko”; „Oliwa z oliwek”; „Orzechy” ; „Otręby”; „Owies”; „Pyłek kwiatowy”; „Ryby i owoce morza”; „Seler”; „Warzywa i owoce”; „Ziołowe herbatki”]; 

     „Dietetyczna ocena przypraw i dodatków słodzących” [(„Uwagi dotyczące właściwego stosowania przypraw”) „Przyprawy korzenne; „Przyprawy ziołowe”; „Warzywa przyprawowe” ]; „Dodatki słodzące”[ „Naturalne środki słodzące”; „Sztuczne środki słodzące”];

     „Wybrane zagadnienia z technologii sporządzania potraw” [„Miary gospodarcze”; „Naczynia kuchenne”; „Konserwowanie i przechowywanie żywności”; „Dodatki do żywności”; „Sposoby przyrządzania potraw” [„Obróbka wstępna surowca”; „Obróbka cieplna (termiczna); „Podprawianie i wykańczanie potraw”];
      /Następny post opublikuję prawdopodobnie w poniedziałek 25.5.2015/
  1. Objaśnienia:
    1/ „Sześciopunktowy program racjonalizacji sposobu odżywiania (wg Trimmmera)” zamieszczony jest na stronach 12/13 książki Pani Zofii Wieczorek-Chełmińskiej.j: "Nowoczesna dietetyczna książka kucharska"
2/ Opracowano na podstawie informacji zawartych na stronach 12 i 44 książki Pani Zofii Wieczorek-Chełmińskiej i własnej wiedzy.
3/ cytat ze strony 5 książki (Przedmowa) Pani Zofii Wieczorek-Chełmińskiej.
4/ Na podstawie ostatniej strony okładki książki Pani Zofii Wieczorek-Chełmińskiej..
5/ Cytat z ostatniej strony okładki książki Pani Zofii Wieczorek- Chełmińskiej.
    Pozdrawiam:
    Ryszard Roszkowski

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz