- Co to jest dieta? Nasze skojarzenia dotyczące diet. Jedna z rodzajów diet: dieta lecznicza. "Nowoczesna dietetyczna książka kucharska" Pani Zofii Wieczorek-Chełmińskiej podaje nie tylko przykłady różnych diet leczniczych, ale wiele innych wiadomości przydatnych przy przyrządzaniu potraw według tych diet.
Witam,
Jest
to przykład smacznej potrawy z różnych warzyw i owoców.
Zgodnie
z „Sześciopunktowym
programem racjonalizacji sposobu odżywiania (wg Trimmmera)” 1/
powinniśmy zwiększyć ilość spożywanych warzyw i owoców.
Według tych zaleceń powinniśmy spożywać surowe (około 1/3) i
podgotowane(pozostałe
2/3)
warzyw i owoców.
Dlaczego
systematyczne spożywanie przez nas warzyw i owoców jest takie
ważne?
Bo
warzywa i owoce zawierają bardzo potrzebne naszym organizmom i
łatwo przyswajalne: minerały, kwasy organiczne, witaminy, cukry,
błonnik. Tych składników nie możemy pozyskiwać z żadnych innych
produktów spożywczych.
Świeże
warzywa i owoce występują sezonowo latem i jesienią. Dlatego
konieczne
jest przygotowanie różnych przetworów (mrożonki, kiszonki,
sałatki) na okres
późnej
jesieni, zimy i wczesnej wiosny.
Uwaga:
Powyższe zalecenia dotyczą osób zdrowych. W przypadku diet
leczniczych zalecanych przez lekarza lub
kwalifikowaną dietetyczkę trzeba zawsze wcześniej sprawdzić jakie
warzywa i owoce i w jakiej formie (surowe, czy gotowane) można
jadać w ramach danej diety.
Na
przykład: Osoby chore na tarczycę nie powinny jadać surowej
kapusty, ponieważ utrudnia ona przyswajanie jodu potrzebnego do
produkcji hormonów tarczycy. Proszę też zapoznać się z
Ostrzeżeniem!!! umieszczonym w moim blogu z prawej strony u góry.
- Co to jest dieta? Jakie mamy skojarzenia związane z dietami?
- Każdy z nas inaczej by zdefiniował odpowiedź na pytanie : Co to jest dieta? Bo każdy ma inne skojarzenia związane z dietami.
- Dla osób odchudzających się dieta to jest sposób odżywiania sprzyjający odchudzaniu się. Dla innych jest to ich sposób odżywiania, dla jeszcze innych jest to sposób odżywiania sprzyjający powrotowi do zdrowia.
- Sposób odżywiania sprzyjający powrotowi do zdrowia jest to właśnie dieta lecznicza.
- Różne mogą być przyczyny stosowania takiej diety.
- Każda dieta lecznicza winna być zalecona choremu przez leczącego lekarza lub kwalifikowaną dietetyczkę.
- "Nowoczesna dietetyczna książka kucharska" Pani Zofii Wieczorek-Chełmińskiej wyjaśnia nam kiedy i jaką dietę stosować.(Omyłkowo wstawiłem tytuł: "Nowoczesna książka kucharska". Wieczorem w sobotę 23.5.2015 po spostrzeżeniu błędu tytuł tytuł książki wstawiłem prawidłowo. Autorkę i Wydawnictwo z powyższą omyłkę bardzo przepraszam.)
- W książce znajdziecie Państwo: "... najważniejsze diety, ich zastosowanie w profilaktyce i chorobach, zasady diety, normy energii oraz składników pokarmowych, wykazy dozwolonych i przeciwwskazanych produktów, sposoby przyrządzania potraw i przykłady jadłospisów." 3/
- Ta książka może być przydatna do układania jadłospisów nie tylko w szpitalach, ale także sanatoriach i innych zakładach żywienia zbiorowego. Może być także przydatna osobom, które stosują diety lecznicze, albo profilaktyczne z zalecenia lekarza. 4/
Jest
to pierwsza strona okładki książki Pani Zofii
Wieczorek-Chełmińskiej: „Nowoczesna dietetyczna książka
kucharska”.
„Autorka
książki jest doświadczonym dietetykiem, wieloletnim wykładowcą
Medycznego Studium Dietetyki oraz Wydziału Żywienia Człowieka
Akademii Rolniczej w Krakowie.” 5/
Książka
kucharska Pani Zofii Wieczorek-Chełmińskiej zawiera
wiele
ważnych
informacji bardzo przydatnych
przy przyrządzaniu potraw według tych diet.
Książkę wydało w 2014 roku Wydawnictwo Lekarskie PZWL. (W mojej
książce mam informację (cytuję):Wydanie II – 3 dodruk).
Poniżej
przedstawiam Państwu pierwszą
część
rozdziałów
i podrozdziałów
tej książki:
„Przedmowa”; „Część ogólna”
„Przedmowa”; „Część ogólna”
{„Ekologiczne
i zdrowotne podstawy żywienia” [„Sześciopunktowy program racjonalizacji sposobu odżywiania (wg
Trimmera)”;
„Zapotrzebowanie energetyczne”; ”Składniki pokarmowe”[„Białka”; „Tłuszcze” (”Rola i znaczenie tłuszczów”; Źródła tłuszczów”; „Wartość odżywcza tłuszczów”; „Zastosowanie tłuszczów w żywieniu”; „Normy spożycia tłuszczów”); „Węglowodany” („Klasyfikacja i źródła węglowodanów”; „Normy spożycia węglowodanów”); „Witaminy”) „Składniki mineralne” ; „Woda”];
„Równowaga kwasowo-zasadowa”; ”Przykładowy jadłospis z zachowaniem równowagi kwasowo-zasadowej”; „Ocena zdrowotna jakości produktów spożywczych”;
„Wymienniki produktów w ramach grup i między grupami” [„Produkty zbożowe” („Pieczywo”; „Mąka; „Kasze”; „Muesli”; „Całe ziarno – pszenica”; „Makarony”; „Ciastka, ciasta, wyroby ciastkarskie”]; „Nasiona roślin strączkowych”; „Mleko” [„Mleko kozie”]; „Sery” [„Tofu”]; „Ziemniaki” [„Słodkie ziemniaki];”Warzywa i owoce”; „Tłuszcze”; „Mięso zwierząt rzeźnych, drobiu, ryb i jego przetwory”'; „Jaja” [Substytuty jajek”]; „Cukier i słodycze”;
„Dietetyczna i zdrowotna ocena ważniejszych produktów spożywczych” [„Amarantus (szkarłat”); „Bakłażan; „Banany”; „Borówka (Czarna jagoda, czernica); „Brokuły” „Buraki”; „Cebula”; „Chrzan”; „Czarna porzeczka”; „Czosnek”; „Cytryny”; „Dyniowate”; „Fasola, soja, soczewica”; „Grejpfrut”; „Herbata”; „Jabłka”; „Jarmuż”; „Jogurt”; „Kapusta”; „Karczochy”; „Kawa”; „Kiełki”; „Kukurydza”; „Marchew”; „Miód”; „Mleko”; „Oliwa z oliwek”; „Orzechy” ; „Otręby”; „Owies”; „Pyłek kwiatowy”; „Ryby i owoce morza”; „Seler”; „Warzywa i owoce”; „Ziołowe herbatki”];
„Dietetyczna ocena przypraw i dodatków słodzących” [(„Uwagi dotyczące właściwego stosowania przypraw”) „Przyprawy korzenne; „Przyprawy ziołowe”; „Warzywa przyprawowe” ]; „Dodatki słodzące”[ „Naturalne środki słodzące”; „Sztuczne środki słodzące”];
„Wybrane zagadnienia z technologii sporządzania potraw” [„Miary gospodarcze”; „Naczynia kuchenne”; „Konserwowanie i przechowywanie żywności”; „Dodatki do żywności”; „Sposoby przyrządzania potraw” [„Obróbka wstępna surowca”; „Obróbka cieplna (termiczna); „Podprawianie i wykańczanie potraw”];
„Zapotrzebowanie energetyczne”; ”Składniki pokarmowe”[„Białka”; „Tłuszcze” (”Rola i znaczenie tłuszczów”; Źródła tłuszczów”; „Wartość odżywcza tłuszczów”; „Zastosowanie tłuszczów w żywieniu”; „Normy spożycia tłuszczów”); „Węglowodany” („Klasyfikacja i źródła węglowodanów”; „Normy spożycia węglowodanów”); „Witaminy”) „Składniki mineralne” ; „Woda”];
„Równowaga kwasowo-zasadowa”; ”Przykładowy jadłospis z zachowaniem równowagi kwasowo-zasadowej”; „Ocena zdrowotna jakości produktów spożywczych”;
„Wymienniki produktów w ramach grup i między grupami” [„Produkty zbożowe” („Pieczywo”; „Mąka; „Kasze”; „Muesli”; „Całe ziarno – pszenica”; „Makarony”; „Ciastka, ciasta, wyroby ciastkarskie”]; „Nasiona roślin strączkowych”; „Mleko” [„Mleko kozie”]; „Sery” [„Tofu”]; „Ziemniaki” [„Słodkie ziemniaki];”Warzywa i owoce”; „Tłuszcze”; „Mięso zwierząt rzeźnych, drobiu, ryb i jego przetwory”'; „Jaja” [Substytuty jajek”]; „Cukier i słodycze”;
„Dietetyczna i zdrowotna ocena ważniejszych produktów spożywczych” [„Amarantus (szkarłat”); „Bakłażan; „Banany”; „Borówka (Czarna jagoda, czernica); „Brokuły” „Buraki”; „Cebula”; „Chrzan”; „Czarna porzeczka”; „Czosnek”; „Cytryny”; „Dyniowate”; „Fasola, soja, soczewica”; „Grejpfrut”; „Herbata”; „Jabłka”; „Jarmuż”; „Jogurt”; „Kapusta”; „Karczochy”; „Kawa”; „Kiełki”; „Kukurydza”; „Marchew”; „Miód”; „Mleko”; „Oliwa z oliwek”; „Orzechy” ; „Otręby”; „Owies”; „Pyłek kwiatowy”; „Ryby i owoce morza”; „Seler”; „Warzywa i owoce”; „Ziołowe herbatki”];
„Dietetyczna ocena przypraw i dodatków słodzących” [(„Uwagi dotyczące właściwego stosowania przypraw”) „Przyprawy korzenne; „Przyprawy ziołowe”; „Warzywa przyprawowe” ]; „Dodatki słodzące”[ „Naturalne środki słodzące”; „Sztuczne środki słodzące”];
„Wybrane zagadnienia z technologii sporządzania potraw” [„Miary gospodarcze”; „Naczynia kuchenne”; „Konserwowanie i przechowywanie żywności”; „Dodatki do żywności”; „Sposoby przyrządzania potraw” [„Obróbka wstępna surowca”; „Obróbka cieplna (termiczna); „Podprawianie i wykańczanie potraw”];
- Objaśnienia:1/ „Sześciopunktowy program racjonalizacji sposobu odżywiania (wg Trimmmera)” zamieszczony jest na stronach 12/13 książki Pani Zofii Wieczorek-Chełmińskiej.j: "Nowoczesna dietetyczna książka kucharska"
/Następny
post opublikuję prawdopodobnie w poniedziałek 25.5.2015/
2/
Opracowano na podstawie informacji zawartych na stronach 12 i 44
książki Pani Zofii Wieczorek-Chełmińskiej i własnej wiedzy.
3/
cytat
ze strony 5 książki (Przedmowa) Pani
Zofii Wieczorek-Chełmińskiej.
4/
Na podstawie ostatniej strony okładki książki Pani
Zofii Wieczorek-Chełmińskiej..
5/
Cytat z ostatniej strony okładki książki Pani Zofii Wieczorek-
Chełmińskiej.
Pozdrawiam:
Ryszard
Roszkowski
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz