sobota, 21 lutego 2015

* "Dzika kuchnia" Dla kogo ta książka może być przydatna?


    Witam,
  • Czasy głodu na wsi polskiej w okresie międzywojennym i wcześniejszym. Czym się ratowali mieszkańcy wsi w okresach głodu? Możliwość urozmaicenia współczesnych potraw. Może do tego być przydatna książka Pana Łukasza Łuczaj: "Dzika kuchnia". Jest to książka kucharska i zielnik w jednym.*/

    Maliny i borówki czarne na białym tle. Zdjęcie stockowe autorstwa pixmac.pl
    Dziko rosnące bardzo smaczne owoce: maliny i borówki czarne chętnie przez ludzi zbierane i zjadane. Czy Państwo uwierzycie: Ponad 30 lat temu byłem świadkiem jak moi koledzy zbierali borówki czarne we wrześniu na szczycie Śnieżnika. Szczyt Śnieżnika (1425 metrów n.p.m.) jest najwyższym szczytem w Sudetach Wschodnich.


    • Już wiele lat temu z różnych książek dowiadywałem się, że w Polsce przeszłości bywały okresy głodu w okresie miedzywojennym i we wcześniejszych wiekach. Przyczyny tego głodu były różne: nieurodzaj , szkodniki, gradobicia, powodzie. Najwięcej cierpieli najubożsi mieszkańcy wsi: małorolni i ci którzy wcale nie mieli ziemi. 2/

    • Kiedy przygotowwywałem post w grudniu 2013roku w kjsiążce Pani Barbary Ogrodowskiej: "Tradycje polskiego stołu". W rozdziale tej książki: "Polski stół w czasach biedy i głodu" 1/znalazłem kilka przepisów kulinarnych potraw jakimi żywili się mieszkańcy wsi w okresach głodu.

    • Podczas głodu do potraw dodawno zioła i rośliny dziko rosnące między innymi lebiodę, komosę, pokrzywę i inne.2/

    • Pomyślałem, że obecnie mogą się znaleźć ludzie, którzy zainteresują się jadalnymi roślinami dziko rosnącymi i spróbują je wykorzystać do urozmaicenia jadłospisu swojego i rodziny.

    • Może to Państwu ułatwić książka Pana Łukasza Łuczaj: "Dzika kuchnia". Jest to nie tylko książka kucharska zawierająca przepisy kulinarne z całego świata, a nie tylko z Polski.

      /Więcej na temat przydatności tej książki napiszę w następnych postach/ 

      Poniżej przedstawiam Państwu książkę Pana Łukasza Łuczaj: "Dzika kuchnia". Wydało ją w w 2013 roku Wydawnictwo: „Nasza Księgarnia”. 
      Ta książka zawiera w sobie trzy zazębiające się nawzajem części: zielnik, książka kucharska, oraz ponad 20 krótkich felietonów Autora.
      Zielnik zawiera szeroką wiedzę dotyczącą ponad 70 dziko rosnących w Polsce roślin.
       Dzięki tej wiedzy prościej i bezpieczniej można przyrządzać potrawy według przepisów kulinarnych (z całego świata!!!) podanych przez Autora książki.(wiele dużych kolorowych zdjęć potraw). (Można oczywiście skorzystać z warsztatów kulinarnych prowadzonych przez Autora.)
       A krótkie felietony zamieszczone w książce zawierają bardzo ciekawe spostrzeżenia Autora na temat natury i współczesności.
      Poniżej cytuję pierwsze3/ rozdziały i podrozdziały książki Pana Łukasza Łuczaj (w tym także przepisy kulinarne dotyczące kilku pierwszych z ponad 70 roślin wymienionych w książce3/):
      [Felieton: „Dzikie jest złe”]4/; „Ostrzeżenie”5/; „Wstęp”5/; „Skład roślin” {„Nasiona i suche owoce”; „Owoce mięsiste”; „Części podziemne; „Liście i łodygi”}; „Kalendarz” {„Przedwiośnie (marzec-początek kwietnia);” Wiosna (kwiecień-maj); „Lato (czerwiec-sierpień); „Jesień”; „Zima”}; „Jak zbierać i przygotowywać jedzenie, czyli 8 Przykazań zbieracza” 5/{ „Surówki'; „Blanszowanie”; „Dania a la szpinak (papki); „Zupy”; „Kiszonki”; „Suszenie”; „Ługowanie”; „Pieczenie”; „Dół ziemny”};

       „Babka” {Przy każdej dzikiej roślinie prezentowanej w książce znajdują się podrozdziały: „Okres zbioru”; „Gdzie szukać i jak rozpoznać? „Jadalne części”; „Substancje czynne i właściwości farmakologiczne”; „Tradycyjne użytkowanie”; „Co jeszcze można z nią zrobić?”; (W informacjach o innych dzikich roślinach mogą wystapić także podrozdziały: „Uwaga! Nie pomyl z..”5/; ”Co jeszcze warto wiedzieć?”) Przepisy kulinarne: „Liście babki smażone w cieście”; „Liście babki smażone po chińsku”; „Krupnik z nasion babki”}; 
      „Barszcz” { ”Barszcz z barszczu z jajcy”; „Nalewka z owoców barszczu”; „Zupa ziemniaczana z młodymi liśćmi barszczu”; „Barszcz z grzybami i jajkiem na modłę syczuańską”; „Zapiekanka z owocami barszczu”}; 

      „Berberys” {„Sok z berberysu”; „Konfitura z berberysu”; „Nalewka z berberysu”; „Barszcz z liści berberysu”; „Kapusta z berberysem”}; 

      „Bez (dziki bez) {„Frontiniac – wino z kwiatów bzu (XVIII-wieczny przepis angielski)”; „Lemoniada z bzu”; „Wino z bzu”; „Zupa”; „Syrop kwiatów bzu”; „Musli”; „Kwiaty w cieście”; Elderberry chutney – marynowane owoce bzu”; „Angielski syrop z bzu koralowego”; „Sos pontiack”}; [Felieton „Naturalny i dziki”]; 

      „Biedrzeniec” {„Nalewka z owoców biedrzeńca mniejszego”; „Zupa warzywna z biedrzeńcem”}; [Felieton: „Dziki człowiek”]; „Bluszczyk kurdybanek” {„Jesienna zupa z kurdybankiem”; „Karpacka ziemniaczanka z kurdybankiem”}; 

      „Borówka” {„Tuńczyk z jagodami”; „Dżem z brzusznicy”; „Kruche ciasto z borówką czarną”};

      /Wykaz Księgarń w których można kupić opisywaną tu książkę zamieszczę w następnym poście/

      /Następny post opublikuję we wtorek 24 lutego 2015/

  • Objaśnienia:
    1/ Strony 310-325 Ksiązki Pani Barbary Ogrodowskiej: "Tradycje polskiego stołu". Książkę wydało w 2010roku Wydawnictwo:"Sport i Turystyka – MUZA S.A" z Warszawy.
2/ Opracowałem na podstawie książki Pani Barbary Ogrodowskiej.
3/ Tytuły następnych rozdziałów i podrozdziałów książki oraz dalsze nazwy potraw z książki wymienię w następnych postach.
4/ Tytuły felietonów wymienionych w ksiązce zamieszczam w nawiasach kwadratowych: [ ].
5/ Bardzo ważne rozdziały i podrozdziały książki Pana Łukasza Łuczaj: "Dzika kuchnia" dla bezpiecznego korzystania z przepisów kulinarnych zawartych w książce.
    Pozdrawiam:
    Ryszard Roszkowski
    *Ps.Proszę zapoznać się (w prawej szpalcie u góry)ze stroną: Ostrzeżenie w sprawie dzikich roślin z „Dzikiej kuchnii”!!!
Ryszard Roszkowski

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz