- Korzyść z nieopublikowania przeze mnie we wtorek postu.1/ Nie każdy musi byc wegetarianinem. Gotowanie według Pięciu Przemian korzystne dla każdej diety. "Wiosna w kuchni Pięciu Przemian"2/ Podtytuł: "Potrawy wegetariańskie." Nazwy potraw z rozdziału: "Wiosennne zupy".Nazwy potraw z następnych rozdziałów książki będą zamieszczone w następnych postach.Ziarna zbóż quinoa. Zdjęcie stockowe autorstwa pixmac.plQuinoa to po polsku komosa ryżowa. Uprawiana jest w Ameryce Południowej: w Peru, Boliwii i Ekwadorze. Na stronie 39 książki w jednej z ciekawostek Autorka chwali kaszę quinoa. Według niej kasza dodawana do potraw nie zmienia ich smaku.
- Ten pierwszy post miał wyglądać inaczej. Niestety miał być też dłuższy. Z powodu kłopotów technicznych nie udało miu się go opublikować we wtorek.
- Rano przyszedł mi do głowy pomysł na zupełnie inny pomysł na pierwszy post z tego tematu. Dlatego, zdecydowałem, ze zamiast trzech postów w tym tygodniu opublikuję ich cztery.
- W niniejszym poście zaczynam temat potraw wegeteriańskich gotowanych (przyrządzanych) według Pięciu Przemian.
- Na wstępie chcę wyjasnić nikogo nie namawiam w żadnym wypadku do przejściana wegetarianizm. W tej sprawie każdy może podjąć tylko sam rozważnie decyzję.
- Ja prawdopodobnie nie mógłbym przejść na wegetarianizm, ale chętnie jadam też potrawy bezmięsne. Przecież naszej kuchni mamy bardzo dużo smacznych potraw bezmięsnych.
- Dlaczego mamy rezygnować z potraw zamieszczonych w książce Pani Anny Czelej: "Wiosna w kuchni Pięciu Przemian", że te potrawy nazywają się wegetariańskie, a nie bezmięsne? Moim zdaniem te zdrowe potrawy zbilansowane smakowo mogą wzbogacić każdy jadłospis.
- Poza tym Pani Anna Czelej pisze: "Metodę gotowania według "Pięciu Przemian" możemy zastosować w każdej diecie i każdej kuchni regionalnej. Chińczycy jedzą mieso i metoda ta nie jest związana z dietą wegetariańską, ale może być w niej zastosowana."3/
- Przepisy podane w książce maja zachęcać do samodzielnego przyrządzania potraw według Pięciu Przemian. Według Autorki po nabraniu pewnego doświadczenia warto rozwinąć własny potencjał twórczy w kuchni: Warto tworzyć swoje potrawy dostosowane do swoich potrzeb, oraz potrzeb najbliższych i przjaciół.
- W następnych postach postaram się wyjaśnić: Dlaczego te Pięć Przemian jest w kuchni wiosną (i nie tylko) takie ważne.
Witam,
Przedstawiam
Państwu pierwszą stronę okładki książki Pani Anny Czelej:
„Wiosna w kuchni Pięciu Przemian”. „Przepisy
wegetariańskie”. Książkę wydało w 2013 roku Wydawnictwo”
„Iluminatio”. W książce są kolorowe zdjęcia przyrządzonych
potraw. Na niektórych stronach książki z przepisami Autorka
zamieściła różne ciekawostki kulinarne. (Przy przygotowaniu
opisu tej książki korzystam z książki wydanej 2014 roku.)
Poniżej
cytuję tytuły części rozdziałów książki, oraz nazwy potraw
wymienione w pierwszym rozdziale: „Wstęp”; „Tabela aspektów
smakowych produktów wiosennych”; Przydatne skróty”;
„Wiosenne
zupy” [„Barszcz
czerwony z fasolą”; „Kartoflanka z bryndzą”; „Zupa z
kukurydza i zielonym groszkiem”; „Zupa śniadaniowa z kaszą
jaglaną”; „Zupa z ryżem i suszonymi pomidorami”; „Zupa
krem z marchewką”; „Zupa z zielonym groszkiem”; „Kapuśniak
z soczewicą”; „Zupa pomidorowa z ryżem”; „Zupa
z fasolą i pomidorami”; Żurek”; „Zupa z soczewicą i ryżem”;
„Zupa z pokrzywą i soczewicą z dodatkiem świeżych ziół”;
„Zupa z młodymi warzywami”; „Grochówka z dodatkiem świeżych
ziół”; „Zupa ze szpinakiem z dodatkiem świeżych ziół”;
„Zupa szparagowa”; „Zupa z młodą kapustą'; „Chłodnik z
rzodkiewką i ogórkiem”; „Zupa z kaszą jaglaną, zielonym
groszkiem i kalafiorem”; „Bulion warzywny z kluskami lanymi z
mąki ryżowej”; „Zupa z bobem”];
W trzecim
i czwartym poście zamieszczę wykaz
Księgarń
internetowych gdzie ewentualnie tę
książkę
można kupić.
- Objaśnienia:1/ Gwiazdka umieszczona przed tytułem oznacza, ze jest to pierwszy post z tego tematu w tym tygodniu. Także podobne tytuły wszystkich czterech postów informują , że posty z tego tygodnia dotyczą tego samego tematu. (Nie wiem, który z tych sposobów oznaczania kolejnych tematów w tygodniu pozostanie.)
/Ciąg
dalszy jutro
2/
Na końcu swojej książki w "Alfabetycznym spisie potraw"
Autorka zaznaczyła potrawy bezglutenowe.
3/
Cytat ze strony 12 książki Pani Anny Czelej:
"Wiosna w kuchni Pięciu Przemian".
Pozdrawiam:
Ryszard
Roszkowski
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz