środa, 4 lutego 2015

*..wiosną gotować według Pięciu Przemian. Dlaczego warto?


    Witam,
  • Korzyść z nieopublikowania przeze mnie we wtorek postu.1/ Nie każdy musi byc wegetarianinem. Gotowanie według Pięciu Przemian korzystne dla każdej diety. "Wiosna w kuchni Pięciu Przemian"2/ Podtytuł: "Potrawy wegetariańskie." Nazwy potraw z rozdziału: "Wiosennne zupy".
    Nazwy potraw z następnych rozdziałów książki będą zamieszczone w następnych postach.


    Ziarna zbóż quinoa. Zdjęcie stockowe autorstwa pixmac.pl
    Quinoa to po polsku komosa ryżowa. Uprawiana jest w Ameryce Południowej: w Peru, Boliwii i Ekwadorze. Na stronie 39 książki w jednej z ciekawostek Autorka chwali kaszę quinoa. Według niej kasza dodawana do potraw nie zmienia ich smaku.


    • Ten pierwszy post miał wyglądać inaczej. Niestety miał być też dłuższy. Z powodu kłopotów technicznych nie udało miu się go opublikować we wtorek.

    • Rano przyszedł mi do głowy pomysł na zupełnie inny pomysł na pierwszy post z tego tematu. Dlatego, zdecydowałem, ze zamiast trzech postów w tym tygodniu opublikuję ich cztery.

    • W niniejszym poście zaczynam temat potraw wegeteriańskich gotowanych (przyrządzanych) według Pięciu Przemian.

    • Na wstępie chcę wyjasnić nikogo nie namawiam w żadnym wypadku do przejściana wegetarianizm. W tej sprawie każdy może podjąć tylko sam rozważnie decyzję.

    • Ja prawdopodobnie nie mógłbym przejść na wegetarianizm, ale chętnie jadam też potrawy bezmięsne. Przecież naszej kuchni mamy bardzo dużo smacznych potraw bezmięsnych.

    • Dlaczego mamy rezygnować z potraw zamieszczonych w książce Pani Anny Czelej: "Wiosna w kuchni Pięciu Przemian", że te potrawy nazywają się wegetariańskie, a nie bezmięsne? Moim zdaniem te zdrowe potrawy zbilansowane smakowo mogą wzbogacić każdy jadłospis.

    • Poza tym Pani Anna Czelej pisze: "Metodę gotowania według "Pięciu Przemian" możemy zastosować w każdej diecie i każdej kuchni regionalnej. Chińczycy jedzą mieso i metoda ta nie jest związana z dietą wegetariańską, ale może być w niej zastosowana."3/

    • Przepisy podane w książce maja zachęcać do samodzielnego przyrządzania potraw według Pięciu Przemian. Według Autorki po nabraniu pewnego doświadczenia warto rozwinąć własny potencjał twórczy w kuchni: Warto tworzyć swoje potrawy dostosowane do swoich potrzeb, oraz potrzeb najbliższych i przjaciół. 
       
    • W następnych postach postaram się wyjaśnić: Dlaczego te Pięć Przemian jest w kuchni wiosną (i nie tylko) takie ważne.


    Przedstawiam Państwu pierwszą stronę okładki książki Pani Anny Czelej: „Wiosna w kuchni Pięciu Przemian”. „Przepisy wegetariańskie”. Książkę wydało w 2013 roku Wydawnictwo” „Iluminatio”. W książce są kolorowe zdjęcia przyrządzonych potraw. Na niektórych stronach książki z przepisami Autorka zamieściła różne ciekawostki kulinarne. (Przy przygotowaniu opisu tej książki korzystam z książki wydanej 2014 roku.) 
     
    Poniżej cytuję tytuły części rozdziałów książki, oraz nazwy potraw wymienione w pierwszym rozdziale: „Wstęp”; „Tabela aspektów smakowych produktów wiosennych”; Przydatne skróty”;
    Wiosenne zupy[„Barszcz czerwony z fasolą”; „Kartoflanka z bryndzą”; „Zupa z kukurydza i zielonym groszkiem”; „Zupa śniadaniowa z kaszą jaglaną”; „Zupa z ryżem i suszonymi pomidorami”; „Zupa krem z marchewką”; „Zupa z zielonym groszkiem”; „Kapuśniak z soczewicą”; „Zupa pomidorowa z ryżem”;  Zupa z fasolą i pomidorami”; Żurek”; „Zupa z soczewicą i ryżem”; „Zupa z pokrzywą i soczewicą z dodatkiem świeżych ziół”; „Zupa z młodymi warzywami”; „Grochówka z dodatkiem świeżych ziół”; „Zupa ze szpinakiem z dodatkiem świeżych ziół”; „Zupa szparagowa”; „Zupa z młodą kapustą'; „Chłodnik z rzodkiewką i ogórkiem”; „Zupa z kaszą jaglaną, zielonym groszkiem i kalafiorem”; „Bulion warzywny z kluskami lanymi z mąki ryżowej”; „Zupa z bobem”];
W trzecim i czwartym poście zamieszczę wykaz Księgarń internetowych gdzie ewentualnie tę książkę można kupić.

      /Ciąg dalszy jutro
  • Objaśnienia:
    1/ Gwiazdka umieszczona przed tytułem oznacza, ze jest to pierwszy post z tego tematu w tym tygodniu. Także podobne tytuły wszystkich czterech postów informują , że posty z tego tygodnia dotyczą tego samego tematu. (Nie wiem, który z tych sposobów oznaczania kolejnych tematów w tygodniu pozostanie.)
2/ Na końcu swojej książki w "Alfabetycznym spisie potraw" Autorka zaznaczyła potrawy bezglutenowe.
3/ Cytat ze strony 12 książki Pani Anny Czelej: "Wiosna w kuchni Pięciu Przemian".
    Pozdrawiam:
    Ryszard Roszkowski

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz