niedziela, 8 lutego 2015

****Pięć Przemian, wiosna oraz smaczne i zdrowe potrawy


    Witam,
  • Sposób gotowania wyniesiony z domu, a sposób gotowania według kuchni Pięciu Przemian? Gotowanie i pokarmy wiosną. Książka Pani Anny Czelej:"Wiosna w kuchni Pięciu Przemian". Jest to książka kucharska zawierająca potrawy wegetariańkie.1/ Nazwy potraw z ostatnich rozdziałów książki: "Wiosenne przekąski i dodatki"; "Wiosenne desery".

Kobieta zbiera pokrzywę. Zdjęcie stockowe autorstwa pixmac.pl
Dla wielu z nas pokrzywa jest przede wszystkim chwastem. A Pani Anna Czelej w swojej książce: "Wiosna w kuchni Pięciu Przemian" kilkakrotnie wymienia pokrzywę jako jeden ze składników proponowanych przez nią potraw wegetariańskich.2/

    • Różnica między gotowaniem wyniesionym z domu, a gotowaniem według metody Pięciu Przemian? 
       
    • Kiedy gotujemy według sposobu wyniesionego z domu do zupy dodajemy jednoczesnie wszystkie obrane wcześniej warzywa.
    • Kiedy gotujemy według metody Pięciu Przemian "..warzywa obieramy sukcesywnie w kolejności smków i robimy dwuminutowe odstępy, miedzy dodaniem jednego smaku i następnym, komponujemy potrawę stopniowo, a przerwy miedzy dodawaniem produktów w kolejnym smaku to doskonały czas, zeby zapytać samego siebie, co pasuje do naszej koncepcji zupy, a co nie."3/ Jest to bardzo ważne bo smak może mieć właściwości: "...wychładzajace i nawilżające yin lub rozgrzewające (...)yang..."3/
    • Jak gotujemy wiosną według Pięciu Przemian?
    • Zgodnie ruchem yang w górę zupy dotąd zawiesiste, gęste i sycące stają się lżejsze i rzadsze. Drugą cechą są dodawane do zup świeże zielone warzywa. 4/
    • Z Przemianą Drzewa i wiosną wiąże się smak kwaśny, ale przygotowując zupy( i inne potrawy) uwzglęniamy także pozostałe smaki: gorzki, słodki, ostry i słony.
    • Wiosną zaczyna być ciepło możemy niezależnie od ciepłych dań jadać więcej produktów wychładzających organizm. Możemy jadać świeże sezonowe wiosenne produkty: szczypiorek, sałata, truskawki, ziemniaki. 4/


    To już po raz ostatni przedstawiam Państwu pierwszą stronę okładki książki Pani Anny Czelej: „Wiosna w kuchni Pięciu Przemian”. „Przepisy wegetariańskie”. Książkę wydało w 2013roku Wydawnictwo” „Iluminatio”.
    Ta książka kucharska może być przydatna dla wegetarian, ale także dla osób na diecie bezglutenowej (Potrawy bezglutenowe Autorka na końcu ksiązki w skorowidzu oznaczyła literką: B)
          Poniżej cytuję nazwy potraw z ostatnich dwóch rozdziałów książki:
           
    Wiosenne przekąski i dodatki” [ „Majonez domowy”; „Jajka faszerowane”; „Jajka faszerowane z pieczarkami i szczypiorkiem”; „Pasta z zielonym groszkiem i jajkami”; „Jajka w koszulkach z sosem chrzanowym”; „Jajka w szklance (po wiedeńsku); „Jajecznica z pokrzywą, szczypiorkiem i pomidorami”; „Grzanki z papryka, żółtym serem i oliwkami”; „Twarożek z ogórkami i rzodkiewką”; „Pasta z pokrzywą”; „Pasta z oliwkami i fetą”; „Pasta z orzechami i sezamem”; „Pasta ze szparagów”; „Pasta z bobu”; „Pasztet z czerwonej fasoli”; „Sos z soczewicy”; „Pasztet z soczewicy”];
     „Wiosenne desery” [„Ciasteczka orzechowe”; „Krem kokosowy”; „Ciasteczka gryczane z orzechami”; „Ciasteczka kukurydziano-ziemniaczane”; „Ciasto orzechowe”; „Kulki czekoladowe z płatkami owsianymi”; „Legumina za kaszy jaglanej z daktylami suszonymi i morelami”; „Mus truskawkowy”; „Legumina z kaszy jaglanej i wiórków kokosowych z truskawkami”; „Kasza gryczana z bakaliami”; „Deser z kukurydzą i bananem”]

      /Ciąg dalszy we wtorek (10 lutego) lub w środę (11lutego).
       
  • Objaśnienia:
    1/ Cztery gwiazdki przed tytułem oznaczają, ze jest to czwarty post z tego tematu.
2/ Oczywiście jeśli ktoś z Państwa chciałby osobiście zebrać sobie pokrzywę na łące, to warto wcześniej poznać jak i gdzie zbierać pokrzywę: Jakie jej części w jakim okresie czasu są najlepsze i najzdrowsze do przyrządzania potraw. Więcej na ten temat nie mogę napisać, ponieważ bardzo wydłużyłoby to ten post.

3/ Cytaty ze strony 13 książki Pani Anny Czelej.
4/ Opracowane na podstawie stron 13-14 książki Pani Anny Czelej.
    Pozdrawiam:
    Ryszard Roszkowski

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz