- Sposób gotowania wyniesiony z domu, a sposób gotowania według kuchni Pięciu Przemian? Gotowanie i pokarmy wiosną. Książka Pani Anny Czelej:"Wiosna w kuchni Pięciu Przemian". Jest to książka kucharska zawierająca potrawy wegetariańkie.1/ Nazwy potraw z ostatnich rozdziałów książki: "Wiosenne przekąski i dodatki"; "Wiosenne desery".
Witam,
Kobieta
zbiera pokrzywę. Zdjęcie stockowe autorstwa pixmac.pl
Dla
wielu z nas pokrzywa jest przede wszystkim chwastem. A Pani Anna
Czelej w swojej książce: "Wiosna w kuchni Pięciu
Przemian" kilkakrotnie wymienia pokrzywę jako jeden ze
składników proponowanych przez nią potraw wegetariańskich.2/
- Różnica między gotowaniem wyniesionym z domu, a gotowaniem według metody Pięciu Przemian?
- Kiedy gotujemy według sposobu wyniesionego z domu do zupy dodajemy jednoczesnie wszystkie obrane wcześniej warzywa.
- Kiedy gotujemy według metody Pięciu Przemian "..warzywa obieramy sukcesywnie w kolejności smków i robimy dwuminutowe odstępy, miedzy dodaniem jednego smaku i następnym, komponujemy potrawę stopniowo, a przerwy miedzy dodawaniem produktów w kolejnym smaku to doskonały czas, zeby zapytać samego siebie, co pasuje do naszej koncepcji zupy, a co nie."3/ Jest to bardzo ważne bo smak może mieć właściwości: "...wychładzajace i nawilżające yin lub rozgrzewające (...)yang..."3/
- Jak gotujemy wiosną według Pięciu Przemian?
- Zgodnie ruchem yang w górę zupy dotąd zawiesiste, gęste i sycące stają się lżejsze i rzadsze. Drugą cechą są dodawane do zup świeże zielone warzywa. 4/
- Z Przemianą Drzewa i wiosną wiąże się smak kwaśny, ale przygotowując zupy( i inne potrawy) uwzglęniamy także pozostałe smaki: gorzki, słodki, ostry i słony.
- Wiosną zaczyna być ciepło możemy niezależnie od ciepłych dań jadać więcej produktów wychładzających organizm. Możemy jadać świeże sezonowe wiosenne produkty: szczypiorek, sałata, truskawki, ziemniaki. 4/
- Objaśnienia:1/ Cztery gwiazdki przed tytułem oznaczają, ze jest to czwarty post z tego tematu.
To
już po raz ostatni przedstawiam Państwu pierwszą stronę okładki
książki Pani Anny Czelej: „Wiosna w kuchni Pięciu Przemian”.
„Przepisy wegetariańskie”. Książkę wydało w 2013roku
Wydawnictwo” „Iluminatio”.
Ta
książka kucharska
może być przydatna dla wegetarian, ale także dla osób na diecie
bezglutenowej (Potrawy bezglutenowe Autorka na końcu ksiązki w
skorowidzu oznaczyła literką: B)
Poniżej
cytuję nazwy potraw z ostatnich dwóch rozdziałów książki:
„Wiosenne
przekąski i dodatki” [ „Majonez domowy”; „Jajka
faszerowane”; „Jajka faszerowane z pieczarkami i szczypiorkiem”;
„Pasta z zielonym groszkiem i jajkami”; „Jajka w koszulkach z
sosem chrzanowym”; „Jajka w szklance (po wiedeńsku);
„Jajecznica z pokrzywą, szczypiorkiem i pomidorami”; „Grzanki
z papryka, żółtym serem i oliwkami”; „Twarożek z ogórkami i
rzodkiewką”; „Pasta z pokrzywą”; „Pasta z oliwkami i
fetą”; „Pasta z orzechami i sezamem”; „Pasta ze szparagów”;
„Pasta z bobu”; „Pasztet z czerwonej fasoli”; „Sos z
soczewicy”; „Pasztet z soczewicy”];
„Wiosenne desery” [„Ciasteczka orzechowe”; „Krem kokosowy”; „Ciasteczka gryczane z orzechami”; „Ciasteczka kukurydziano-ziemniaczane”; „Ciasto orzechowe”; „Kulki czekoladowe z płatkami owsianymi”; „Legumina za kaszy jaglanej z daktylami suszonymi i morelami”; „Mus truskawkowy”; „Legumina z kaszy jaglanej i wiórków kokosowych z truskawkami”; „Kasza gryczana z bakaliami”; „Deser z kukurydzą i bananem”]
„Wiosenne desery” [„Ciasteczka orzechowe”; „Krem kokosowy”; „Ciasteczka gryczane z orzechami”; „Ciasteczka kukurydziano-ziemniaczane”; „Ciasto orzechowe”; „Kulki czekoladowe z płatkami owsianymi”; „Legumina za kaszy jaglanej z daktylami suszonymi i morelami”; „Mus truskawkowy”; „Legumina z kaszy jaglanej i wiórków kokosowych z truskawkami”; „Kasza gryczana z bakaliami”; „Deser z kukurydzą i bananem”]
/Ciąg
dalszy we wtorek (10 lutego) lub w
środę (11lutego).
2/
Oczywiście jeśli ktoś z Państwa chciałby osobiście zebrać
sobie pokrzywę na łące, to warto wcześniej poznać jak i gdzie
zbierać pokrzywę: Jakie jej części w jakim okresie czasu są
najlepsze i najzdrowsze do przyrządzania potraw. Więcej na ten temat nie mogę
napisać, ponieważ bardzo wydłużyłoby to ten post.
3/
Cytaty ze strony 13 książki Pani Anny Czelej.
4/
Opracowane na podstawie stron 13-14 książki Pani Anny
Czelej.
Pozdrawiam:
Ryszard
Roszkowski
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz