- Dlaczego gotowanie wiosną według Pięciu Przemian? Co to jest yin-yang? Książka Pani Anny Czelej: "Wiosna w kuchni Pięciu Przemian".3/ Podtytuł: "Potrawy wegetariańskie".1/Nazwy przepisów kulinarnych z tej książki z rozdziału: "Wiosenne surówki i sałatki". Pozostałe nazwy przepisów kulinarnych opublikuję w następnych postach.
Witam,
Zbliżenie:
stos z rukolą. Zdjęcie autorstwa Pixmac.pl
- Czytając tytuł książki Pani Anny Czelej: "Wiosna w kuchni Pięciu Przemian" zadałem sobie pytanie: Dlaczego warto wiosną gotować potrawy według Pięciu Przemian?
- Wyjaśnienie tego znalazłem we wstępie do tej książki i w najbliższych trzech postach postaram się to Państwu wyjaśnić.
- Wiele lat temu Chińczycy stwierdzili, ze świat ma dwa bieguny dzięki, którym jest stworzone i zorganizowane życie na Ziemi: Ziemia z siłą yin i Niebo z siłą yang. Między tymi biegunami jest stałe przyciąganie: Niebo przyciąga do siebie z siłą yang przy pomocy ruchu w górę i na zewnątrz. Jest to określone jako rozprzestrzenianie się Ziemi w kierunku Nieba. Kiedy to rozprzestrzenianie się Ziemi osiągnie maksimum, nastepuje chwila bezruchu. Potem nastepuje zmiana kierunku ruchu i odbywa się on od Nieba w kierunku Ziemi: Jest to ruch yin w dół i do środka. 2/
- Wszystki zjawiska w przyrodzie są mieszaniną yin-yang i zawszą dążą do równowagi. Na przykład: Zimno przechodzi do ciepła a później ciepło przechodzi do zimna.2/
- W następnych postach:Co to jest te Pięć Przemian? Gotowanie wyniesione z domu, a gotowanie według Pięciu Przemian? Gotowanie i pokarmy wiosną. Książka Pani Anny Czelej: "Wiosna w kuchni Pięciu Przemian." Podtytuł "Potrawy wegetariańskie". Ciąg dalszy rozdziałów z przepisami kulinarnymi: "Dania ciepłe na wiosnę"; "Wiosenne warzywa gotowane, duszone i pieczone"; "Wiosenne przekąski i dodatki"; "Wiosenne desery"
- W postach trzecim i czwartym zamieszczę wykaz Księgarń internetowych gdzie ewentualnie tę książkę można kupić.
Jest to pierwsza stronę okładki książki Pani Anny Czelej:
„Wiosna w kuchni Pięciu Przemian”. „Przepisy
wegetariańskie”.3/ Książkę wydało w 2013
roku Wydawnictwo” „Iluminatio”. W książce są kolorowe
zdjęcia przyrządzonych potraw.
Na niektórych stronach książki z
przepisami Autorka zamieściła różne ciekawostki kulinarne.
(Przy przygotowaniu opisu tej książki korzystam z książki
wydanej 2014 roku.)
Poniżej
cytuję nazwy potraw z rozdziału:
„Wiosenne
surówki i sałatki” [„Surówka z pomidorów, ogórków i
sałaty”; „Sałatka z dodatkiem kukurydzy”; „Sałatka z
bobem”; „Surówka z sałatą i cebulą”; Sałatka z kalafiorem
i ryżem”;”Surówka z rzodkiewki ze szczypiorkiem”; „Kalafior
z groszkiem i majonezem domowym”; „Sałatka z kukurydzą i
sałatą”; „Sałatka z ryżem i fetą”; „Sałatka z rukolą
i zielonym groszkiem”: „Twarożek z rukolą”; „Sałatka ze
szparagami”; „Majowa surówka z oregano, szczypiorkiem i
sałatą”; „Majowa surówka z rukolą”; „Sałatka z
ziemniaków z orzechami i pokrzywą”; „Majowa surówka z
pokrzywą i miętą”; „Surówka z melisą i szałwią”;
„Surówka z rukolą i kapusta pekińską”; „Majowa sałata ze
śmietaną”; „Sałatka jarzynowa”; „Sałatka z młodymi
ziemniakami i rzodkiewką”; „Sałatka z kapusty pekińskiej z
kukurydzą”; „sałatka z soczewicy i ziemniaków”].
/Następny post w piątek ( 6lutego) /4/
- Objaśnienia:1/Dwie gwiazdki umieszczone przed tytułem oznaczają, że jest to drugi post z tego tematu w tym tygodniu. Także podobne tytuły wszystkich czterech postów informują , że posty z tego tygodnia dotyczą tego samego tematu. Nie wiem, który z tych sposobów oznaczania kolejnych tematów w tygodniu pozostanie.2/ Opracowałem to na podstawie "Wstępu" (strony 9-14) do książki Pani Anny Czelej: "Wiosna w kuchni Pięciu Przemian".3/ Na końcu swojej książki w "Alfabetycznym spisie potraw" Autorka zaznaczyła potrawy bezglutenowe.
4/ Dopiero późnym wieczorem w czwartek(5lutego) zorientowałem się, że nie podałem w dzisiejszym poście terminu opublikowania następnego postu. Bardzo przepraszam Państwa za to przeoczenie.Pozdrawiam:Ryszard Roszkowski
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz