czwartek, 5 lutego 2015

**Jak gotować wiosną według Pięciu Przemian? Dlaczego warto?


    Witam,
  • Dlaczego gotowanie wiosną według Pięciu Przemian? Co to jest yin-yang? Książka Pani Anny Czelej: "Wiosna w kuchni Pięciu Przemian".3/ Podtytuł: "Potrawy wegetariańskie".1/
      Nazwy przepisów kulinarnych z tej książki z rozdziału: "Wiosenne surówki i sałatki". Pozostałe nazwy przepisów kulinarnych opublikuję w następnych postach.
    Zbliżenie: stos z rukolą. Zdjęcie autorstwa Pixmac.pl
    Autorka książki jako jeden ze składników wiosennych surówek i sałatek proponuje, aż czterokrotnie rukolę. Dlatego zainteresowało mnie jak wygląda ta roślina. Z zaskoczeniem przeczytałem w Wikipedii, ze rukola na prawdę nazywa się rokietta siewna.

    • Czytając tytuł książki Pani Anny Czelej: "Wiosna w kuchni Pięciu Przemian" zadałem sobie pytanie: Dlaczego warto wiosną gotować potrawy według Pięciu Przemian?

    • Wyjaśnienie tego znalazłem we wstępie do tej książki i w najbliższych trzech postach postaram się to Państwu wyjaśnić.

    • Wiele lat temu Chińczycy stwierdzili, ze świat ma dwa bieguny dzięki, którym jest stworzone i zorganizowane życie na Ziemi: Ziemia z siłą yin i Niebo z siłą yang. Między tymi biegunami jest stałe przyciąganie: Niebo przyciąga do siebie z siłą yang przy pomocy ruchu w górę i na zewnątrz. Jest to określone jako rozprzestrzenianie się Ziemi w kierunku Nieba. Kiedy to rozprzestrzenianie się Ziemi osiągnie maksimum, nastepuje chwila bezruchu. Potem nastepuje zmiana kierunku ruchu i odbywa się on od Nieba w kierunku Ziemi: Jest to ruch yin w dół i do środka. 2/

    • Wszystki zjawiska w przyrodzie są mieszaniną yin-yang i zawszą dążą do równowagi. Na przykład: Zimno przechodzi do ciepła a później ciepło przechodzi do zimna.2/

    • W następnych postach:
      Co to jest te Pięć Przemian? Gotowanie wyniesione z domu, a gotowanie według Pięciu Przemian? Gotowanie i pokarmy wiosną. Książka Pani Anny Czelej: "Wiosna w kuchni Pięciu Przemian." Podtytuł "Potrawy wegetariańskie". Ciąg dalszy rozdziałów z przepisami kulinarnymi: "Dania ciepłe na wiosnę"; "Wiosenne warzywa gotowane, duszone i pieczone"; "Wiosenne przekąski i dodatki"; "Wiosenne desery"
    Jest to pierwsza stronę okładki książki Pani Anny Czelej: „Wiosna w kuchni Pięciu Przemian”. „Przepisy wegetariańskie”.3/ Książkę wydało w 2013 roku Wydawnictwo” „Iluminatio”. W książce są kolorowe zdjęcia przyrządzonych potraw.
     Na niektórych stronach książki z przepisami Autorka zamieściła różne ciekawostki kulinarne. (Przy przygotowaniu opisu tej książki korzystam z książki wydanej 2014 roku.) 
     
    Poniżej cytuję nazwy potraw z rozdziału:

    Wiosenne surówki i sałatki” [„Surówka z pomidorów, ogórków i sałaty”; „Sałatka z dodatkiem kukurydzy”; „Sałatka z bobem”; „Surówka z sałatą i cebulą”; Sałatka z kalafiorem i ryżem”;”Surówka z rzodkiewki ze szczypiorkiem”; „Kalafior z groszkiem i majonezem domowym”; „Sałatka z kukurydzą i sałatą”; „Sałatka z ryżem i fetą”; „Sałatka z rukolą i zielonym groszkiem”: „Twarożek z rukolą”; „Sałatka ze szparagami”; „Majowa surówka z oregano, szczypiorkiem i sałatą”; „Majowa surówka z rukolą”; „Sałatka z ziemniaków z orzechami i pokrzywą”; „Majowa surówka z pokrzywą i miętą”; „Surówka z melisą i szałwią”; „Surówka z rukolą i kapusta pekińską”; „Majowa sałata ze śmietaną”; „Sałatka jarzynowa”; „Sałatka z młodymi ziemniakami i rzodkiewką”; „Sałatka z kapusty pekińskiej z kukurydzą”; „sałatka z soczewicy i ziemniaków”].

    • W postach trzecim i czwartym zamieszczę wykaz Księgarń internetowych gdzie ewentualnie tę książkę można kupić.

/Następny post w piątek ( 6lutego) /4/
  • Objaśnienia:
    1/Dwie gwiazdki umieszczone przed tytułem oznaczają, że jest to drugi post z tego tematu w tym tygodniu. Także podobne tytuły wszystkich czterech postów informują , że posty z tego tygodnia dotyczą tego samego tematu. Nie wiem, który z tych sposobów oznaczania kolejnych tematów w tygodniu pozostanie.
    2/ Opracowałem to na podstawie "Wstępu" (strony 9-14) do książki Pani Anny Czelej: "Wiosna w kuchni Pięciu Przemian".
    3/ Na końcu swojej książki w "Alfabetycznym spisie potraw" Autorka zaznaczyła potrawy bezglutenowe.
     4/ Dopiero późnym wieczorem w czwartek(5lutego) zorientowałem się, że nie podałem w dzisiejszym poście terminu opublikowania następnego postu. Bardzo przepraszam Państwa za to przeoczenie.
    Pozdrawiam:
    Ryszard Roszkowski

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz