- Uzupełnienie do podpisu pod zdjęciem: "Kobieta zbiera pokrzywę" w poprzednim poście. Co warto zbierać z pokrzywy? Gdzie i jak zbierać bezpiecznie pokrzywę i inne zioła.
- W poprzednim poście zamieściłem zdjęcie: "Kobieta zbiera pokrzywę", ponieważ Pani Anna Czelej w swojej książce kilkakrotnie zachęca dostosowania pokrzywy jako jednego ze składników proponowanych przez nią potraw. Aby nie wydłużać tamtego postu nie mogłem napisać nic więcej na temat sposobu zbierania pokrzywy. Chciałbym na ten temat kilka zdań w tym poście napisać.
- Oczywiście nikogo nie zachęcam, ani nie zniechęcam do zbierania pokrzywy lub innych roślin dziko rosnących. Szczególnie zainteresowanych zbieraniem innych roślin dziko rosnących zachęcam do wcześniejszego pogłębienia swojej wiedzy w tym temacie. Podobnie jak w przypadku grzybów wiele roślin dziko rosnących można pomylić z innymi podobnymi trującymi, lub szkodzącymi w inny sposób. 1/
- Na początek trochę informacji :
- Dawniej w całej Polsce (...) pędów pokrzyw powszechnie używano jako pożywienia. Na przełomie wieków XIX i XX traktowano je zwykle jako pożywienie głodowe.(..). Zaczęto je częściej zbierać podczas II wojny światowej, co przetrwało w niektórych regionach Europy. Wciąż często jada się ją np. na Ukrainie". 2/
- Jakie części pokrzywy warto zbierać ?
- Według Pani Karoliny Sienkiewicz: " W celach kulinarnych wczesną wiosną do dziś zbiera się młode pędy roślin, latem obrywa się ich wierzchołki. (...) Świeże liście i pędy służą do przygotowywania różnego rodzaju zup, sałatek i soków.3/
- A według Pana Łukasza Łuczaj: Wiosną (w miesiącach kwiecień-maj do jedzenia nadają się liście oraz młode pędy pokrzywy. Po wspomnianym wyżej okresie do jedzenia nadaje się tylko sam czubek pokrzywy z czterema listkami.4/
- Jak bezpiecznie zbierać pokrzywę i inne dzikie rośliny?
- Unikajmy zbierania pokrzyw w pobliżu autostrad i innych arterii komunikacyjnych. Tam rosnące pokrzywy mogły wchłoniać spaliny z przejeżdżających pojazdów. Według Pana Łukasza Łuczaj: "Starannie myj liście roślin dodawanych do surowych sałatek (ryzyko połknięcia jaj pasożytów!), szczególnie dokładnie te z wilgotnych łąk i bagien (ryzyko zarażenia motylicą), w pobliżu siedzib ludzkich (glistą) i lasów (bąblowcem). Najlepiej sparz je wrzątkiem." 5//Ciąg dalszy w czwartek 12 lutego/ 6/
- Objaśnienia:1/ Na przykład barszcz zwyczajny można pomylić z barszczem Sosnowskiego lub barszczem Mantegazziego, które mogą przyczynić się do bardzo groźnych oparzeń skóry.
Witam,
2/
Cytat ze strony
223 książki
Pana Łukasza Łuczaj: "Dzika kuchnia". Książkę wydało
w 2013 roku Wydawnictwo: "Nasza Księgarnia".
3/
Cytat
ze strony 48 numeru 3-4 (57-58) marzec-kwiecień 2013
dwumiesięcznika "Natura i Ty"(
Artykuł
Pani Karoliny Sienkiewicz ze
stron 42-50 czasopisma:
"Pokrzywa
zwyczajna (Urtica dioica)".
4/
Na podstawie książki strony 222 książki
Pana Łukasza Łuczaj: "Dzika kuchnia". Więcej
informacji na ten temat proszę szukać w książce Pana Łukasza
Łuczaj.
5/
Cytat
ze strony 13 książki
Pana Łukasza Łuczaj: "Dzika kuchnia". Jest
to cytat z punktu 3 z tematu "Jak zbierać i przechowywać
jedzenie czyli 8 przykazań Zbieracza".
6/
W
najbliższym poście chcę zamieścić krótkie podsumowanie moich
doświadczeń z publikowania w dniach od 4 lutego do 8 lutego 4
postów dotyczących danego tematu zamiast jednego postu tygodniowo.
A
może Państwo coś mi podpowiecie w tym temacie?
Pozdrawiam:
Ryszard
Roszkowski
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz